Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rullstolsburen Gävlebo får rätt

Förvaltningsrätten ger omvårdnadsnämnden i Gävle bakläxa.
Nämnden har nekat en 56-årig rullstolsburen man möjlighet till personlig assistans.
Nu kräver rätten att beslutet omprövas.

Annons

Gävlebon har haft problem med rörlighet och styrka sedan 2007. Trots noggranna undersökningar har inga synliga skador på nervsystemet hittats, men enligt läkarintygen är det tydligt att hjärna och nerver inte fungerar som de ska.

Omvårdnadsnämnden har tagit fasta på osäkerheten när det gäller orsakerna till symtomen och menar att det inte går att avgöra om funktionsnedsättningen är varaktig eller inte.

Mannen har i dag dagliga hemtjänstinsatser och behöver hjälp med bland annat av- och påklädning, personlig hygien, toalettbesök, förflyttningar och måltider.

I sitt överklagande uppger 56-åringen att han mår dåligt av att ha åtta–tio personer som kommer till honom varje dag och att han anser sig vara berättigad till personlig assistent.

Förvaltningsrätten är inne på samma linje och pekar på att mannen snarare försämrats än förbättrats under de senaste fyra åren. Besvären bedöms som varaktiga och Gävlebon omfattas därmed av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Rätten anser att nämnden ska pröva om övriga förutsättningar för att få personlig assistans är uppfyllda. Det tidigare avslaget upphävs.

Mer läsning

Annons