Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Runarsson: ”GIS kan ge Gävle nya jobb och affärer”

/

Hon brinner för geografisk informationsteknik, GIS.

– Vi vill skapa möjligheter för nya idéer att växa, säger Johanna Runarson, utvecklare i föreningen Future Position X (FPX) i Gävle.

Annons

Med entusiasm och gester lägger hon ut texten om vad som händer en våning upp i det vitkalkade huset i Teknikparken.

Här har tolv medarbetare, anställda, inlånade forskare och konsulter, sina arbetsplatser. De driver projekt, ordnar möten och bevakar omvärlden.

Föreningen samlar företag och andra aktörer som sysslar med geografisk informationsteknik.

Göra området attraktivare

I lokalerna i Teknikparken får den som så vill testa sina idéer och undersöka om de är gångbara på marknaden. Föreningens medarbetare kan ställa upp med rådgivning, geografiska data, programvaror och även hjälpa till med marknadsföring.

– Programvaror och indata kan vara dyrt. De som har idéer kan komma hit och prova utan att behöva lägga ut mycket pengar, säger Johanna Runarson.

GIS kan te sig som ett suddigt begrepp – en förkortning av ”geografiska informationssystem”.

Men i takt med att den geografiska informationstekniken blir del av vår vardag blir det tydligare. Snart har var och varannan GPS i sin mobiltelefon och vi får snabbt fram kartbilden när vi söker adresser och telefonnummer på internet. Johanna Runarson är övertygad om att tekniken och samarbetet mellan GIS-företagen kan medverka till ökad tillväxt i Gävleregionen.

– Det kan ge nya jobb och affärer men också andra värden, som att det blir intressantare att bo i regionen och komma hit som turist, säger hon.

Växande bransch

På netbook-skärmen tar hon fram en karta över Europa som visar att Gävle är ett av få ställen där det både finns nationell lantmäterimyndighet, stora leverantörer av GIS-teknik och högskola. Vägg i vägg med FPX finns huvudkontoret för Esri S-Group, en av de största leverantörerna av GIS-tekniken i Europa.

Branschen växer för varje år och tekniken sprids inom allt fler områden, konstaterar Johanna Runarson.

Hindra smitta

Hon berättar bland annat om kinesiska kontakter som är på väg att ge uppdrag som handlar om att använda GIS för att spåra och hindra smittspridning.

– Företag som jobbar med annat använder GIS mer och mer, till exempel för miljöanalyser och transportsystem, säger hon.

Mer läsning

Annons