Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rungande ja efter lång debatt

/
  • MÅNGA VILL FRAMFÖRA SINA ÅSIKTER. Först efter fyra och en halv timmes debatt gick fullmäktige till beslut strax efter halv nio på kvällen.   Foto: Bernd Büttner

Det blev en stor övervikt för ja-sidan när kommunfullmäktige i går beslutade att Gävle ska ansöka om att bli europeisk kulturhuvudstad 2014. Siffrorna blev 45 för och 19 emot.
– Gävle är en oerhört stark kandidat, sade Carina Blank, s.

Annons

Först efter fyra och en halv timmes debatt, med en paus mitt i, gick fullmäktige till beslut strax efter halv nio på kvällen. Då var det två förslag som stod emot varandra. På ena sidan att Gävle skulle skicka in sin 288-sidiga ansökan och satsa 100 miljoner kronor fördelat över sex år om staden skulle vinna utmärkelsen. Det andra alternativet var att inte lämna in någon ansökan över huvud taget. Efter en votering där var och en av de 65 tjänstgörande ledamöterna blev uppropad och fick svara ja eller nej segrade ja-sidan med siffrorna 45–19. En ledamot avstod från att rösta. Här intill kan du se hur alla röstade. Beslutet följdes av en stor applåd, men det var inte första gången det jublades under kvällen.

Flera av inläggen i den föregående debatten rev nämligen ned spontana handklappningar från ledamöter och den förhållandevis stora allmänhet som fanns på plats.

– Vi ska synliggöra, utveckla och fördjupa det kulturliv som finns i Gävle. Vi gör det här tillsammans med gävleborna, vi gör det här tillsammans med intressenterna, tillsammans med experterna, sade Carina Blank, s, i ett av sina många anföranden.

Men motståndarna var högljudda och aktiva. Debatten handlade om allt från innehållet i ansökan till kommunens ekonomi, resursskolorna och andra områden som en del ledamöter tyckte behöver pengarna bättre.

– När jag läser ansökan ser jag att 100 miljoner bara är grundplåten, det kommer att kosta mycket mer. Den ekonomiska kalkylen saknas helt i dokumentet och så kan man inte ta beslut, sade Gunilla de Maré, m.

Några av talarna konstaterade att det var den största kulturdebatt som hållits sedan konserthuset skulle byggas. En av de få positiva moderaterna, Inger Källgren Sawela, hade tagit med sig ett 4,9 meter långt band som hon spände över fullmäktigesalen. Bandets längd motsvarade hela kommunens budget och de 10 miljoner som Gävle ska satsa per år motsvarar bara två millimeter av bandet, hävdade hon. Många gav sig också på att försöka förklara vad som menas med begreppet ”kulturell allemansrätt” som är ledmotivet i Gävles ansökan.

– Precis som man går ut i skogen och tar del av naturen ska man kunna gå ut i Gävle och ta del av kulturen. Hoppas ni som tvivlar också kan hitta era godbitar i utbudet, sade Björn Öberg, v.

Under kommunfullmäktiges möte försökte även medlemmar från moderaternas ungdomsförbund, MUF, att ge Carina Blank de pengar för kulturhuvudstadskandidaturen som de skramlade ihop genom att stå med bössor på Stortorget i lördags. Men Carina Blank ville inte vara delaktig i jippot genom att ta emot de 81 kronor som ungdomarna samlat in.

I september 2009 avgörs vilken stad det blir som får arrangera kulturhuvudstadsåret, men redan 9 december i år fattar juryn beslut om vilka av kandidaterna Gävle, Umeå, Uppsala och Lund som går vidare i tävlingen.

Mer läsning

Annons