Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rykten om varg upprör ortsbor

Rykten om att en varg ska ha placerats ut i Hedesundatrakten har florerat i området under det senaste dygnet. Men Naturvårdsverket säger nu att så inte är fallet.

Annons

Under de senaste dygnen har Naturvårdsverket haft ständig kontroll på den vargtik som under våren flyttats till Örebro och som vandrat upp till Dalarna. Anledningen till den utökade kontrollen är att tiken börjat närma sig kalvningsmarkerna i Idre nya sameby och därför har man planerat för ytterligare en flytt av den.

Bergvik skog som äger mark bland annat i södra Gästrikland har fått en förfrågan från Naturvårdsverket om de kan tänka sig att en varg placeras ut på deras mark, något som skogsbolaget tackat ja till.

– VI har fått en förfrågan som vi accepterat. Eftersom samhället har bestämt sig för att gå i den riktningen att ta in varg så accepterar vi det med, säger Elisabet Salander Björklund, vd för Bergvik skog.

Naturvårdsverket har tittat på ett flertal platser där vargen skulle kunna placeras ut om den skulle röra sig närmare samebyn. Under torsdagseftermiddagen hade vargtiken däremot rört sig bort från byn och en förflyttning av den är därför inte aktuell i nuläget.

– Tiken har förflyttats åt sydost så nu kommer vi bara att hålla koll på henne en gång per dygn som vi gjort tidigare, säger Anneli Nivrén, presschef på Naturvårdsverket.

Mer läsning

Annons