Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryslig tillverkning inför utställning

/
  • Huvudsaken. Joar Svennewall och Albin Jern är riktigt nöjda över häxans ansikte.
  • Häxkonster. Matilda Bergman och Ella Olsson får goda råd av Riita Tjörneryd hur de ska få på häxans kläder.

Just nu tillverkas rysliga grejer på Norrsundets skola. I häxverkstaden sjuder det av skaparlust; här produceras ormar, råttor, spindlar och fåglar. Resultatet blir en utställning i Axmarbruks hytta.

Annons

Längst ner i korridoren jobbar Ella Olsson och Matilda Bergman med en gigantisk häxa. Tidigare har de jobbat med att tillverka stora svarta katter i papier mache. Häxans ansikte håller just på att ta form, och det är Albin Jern och Joar Svennewall som experimenterat fram hennes skräckinjagande yttre.

Projektledare i konstateljén är Riita Tjörneryd, som jobbar inom ramen för ett Skapande skolaprojekt med statliga medel som söks från kommunerna. Från skolan är det bildläraren Britta Högberg som är aktiv i arbetet.

– Vi jobbar med en massa olika material, och allt vi använder är billigt, poängterar Riita. Snören, plastsäckar, ståltråd, kartong, lera, trä och färger.

Det experimentella arbetet leder till att utveckla seendet och att kunna lösa problem som uppstår i skapandeprocessen, förklarar hon.

Både Norrsundets och Bergbys skolor ingår i projektet, och 1 juni blir det en stor utställning i hyttan i Axmarbruk.

Mer läsning

Annons