Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rytmerna från Indien sätter fart på kroppen

/
  • Indiska rytmer. På Zenzen fitnezz center i Gävle var det ovanligt lite latinamerikanska rytmer på fredagskvällen. Den här helgen är det indiskt som gäller, med celebert besök av amerikanskan Sarina Jain som skapat den indiskinspirerade träningsflugan Masala Bhangra.
  • Ny träningsform. ”Balle, balle” ropar Sarina Jain gång på gång, med betoning på sista e:et. Hindi för ”tjoho” eller ”hurra”. Hennes träningsform Masala Bhangra, som hon nu sprider  i Gävle och världen, är inspirerad av en folkdans som ofta dansas på bröllop, samt av Bollywoods glatta värld.

Zenzen fitness center i Gävle har i helgen besök av fitnesstjärnan Sarina Jain från USA. Hon är här för att sprida sin egen träningsform: Masala Bhangra workout, med inspiration från indisk folkdans och Bollywood.

Annons

Zenzen fitness center tog latinoträningen zumba till Gävle för ett par år sedan. Men Pilar Matta som driver dans- och fitnessklubben nöjde sig inte med det. Förra året åkte hon till Belgien och tog en kurs för att även bli ledare för Masala Bhangra workout, en sorts aerobics med indisk musik och dans skapad av Sarina Jain.

Exalterad

– Och nu är hon här. Jag är helt exalterad, hon är asgrym, säger Pilar Matta.

Sarina Jain kommer från Manhattan, New York, men familjen har rötter i Indien.

– Jag har jobbat med workout i 20 år. Jag kände att jag skulle vilja få in vår kultur i fitnessvärlden. I början var det inte så många som trodde på mig, men nu är det succé. Masala Bhangra sprider sig över hela världen, säger hon.

Först i Skandinavien

Anledningen till att hon är just i Gävle är helt och hållet Zenzen och Pilar. Pilar Matta var först i Skandinavien med att utbilda sig till Masala Bhangra-instruktör. Och nu gör de gemensam sak för att sprida kunskaperna i den här delen av världen. I dag, lördag, och söndag, kommer omkring 15 fitnessinstruktörer från bla Stockholm, Danmark och Nederländerna till Gävle för att lära sig leda Masala Bhangra-pass.

– Jag är ju själv med masalan än så länge, så självklart vill jag att det ska sprida sig, säger Pilar Matta.

Vill röra sig

Zumba, fuegojympa, afrikansk dans, och nu indisk workout. Vad är det som gör att så många går igång på de här formerna av träning?

– Människor är intresserade av kulturer och att prova att röra sig på andra vis än de är vana vid. Det är en utmaning, säger Sarina Jain.

På fredagkvällen var det fritt fram för intresserade Gävlebor att gå en ”master class”, det vill säga prova på att träna Masala Bhangra med dess skapare.

Mer läsning

Annons