Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-budget ska minska klyftorna

/
  • VISADE ALTERNATIV BUDGET. ”Vi försöker minska klyftan men glappet försvinner inte”, sade Raimo Pärssinen, riksdagsledamot från Hofors, när han redogjorde för s-förslaget att minska skillnaderna i skatt mellan arbetande och arbetslösa.

Om socialdemokraterna fått regera hade arbetslösa, pensionärer och sjukskrivna fått sänkt skatt. Men även med en s-regering hade de fått betala mer än de som har jobb.


– Vi försöker minska klyftan men glappet försvinner inte, sade Raimo Pärssinen, riksdagsledamot från Hofors, när han på tisdagen redogjorde för socialdemokraternas budgetalternativ vid en presskonferens i kulturföreningen Lättings kafé i Gävle.

Annons

Han menade att skatterna har sänkts med så höga belopp att socialdemokraterna tvingas anpassa sig.

– Vi har en lång resa tillbaks, sade Raimo Pärssinen och betonade att socialdemokraterna långsiktigt strävar efter ett likformigt skattesystem.

Han tog exemplet med pensionären som tjänar 14 000 kronor i månaden.

Om hon haft ett jobb hade skatten varit 800 kronor lägre. Med socialdemokraternas budgetförslag minskar glappet med 225 kronor.

Raimo Pärssinen återkom till hur den borgerliga regeringens ”djupt orättvisa” politik:

– Av de 80 miljarder som de sänkt skatten med har huvuddelen gått till dem som tjänar mest.

Också socialdemokraterna föreslår sänkta skatter. Arbetsgivaravgifterna sänks med 1 procent och bolagsskatten sänks med 2,5 procentenheter samtidigt som det blir svårare för företag att göra ränteavdrag.

Men förmögenhetsskatt återinförs, de som bor i stora hus får betala mer i fastighetsskatt och skattereduktionen för hushållsnära tjänster slopas.

Om s regerat hade man också stoppat den skattesänkning som införs 2009.

För att fler ska få jobb vill socialdemokraterna satsa mer på yrkesutbildningar och forskning för att stärka näringslivets konkurrenskraft.

Raimo Pärssinen beskrev flykten från a-kassan som en ”tickande bomb”. Socialdemokraterna vill höja ersättningen till 80 procent av den tidigare lönen.

Han menade svenska folkets bristande tro på framtiden delvis beror på försämringarna av trygghetssystem.

Mer läsning

Annons