Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S föreslår höjda skatter – för alla

/
  • vill höja skatten. De båda socialdemokratiska riksdagsledamöterna Raimo Pärssinen och Per Svedberg kallade på onsdagen till presskonferens för att presentera partiets förslag på hur de vill investera länet ur krisen.

Det görs för lite för sent. Och det som ändå görs, det är fel.
Det tycker Socialdemokraterna i länet om regeringens politik.
För att mota finanskrisen föreslår de röda nu en extra satsning på det offentliga. För länets kommuner skulle det innebära ett ökat statsbidrag på 313 miljoner kronor, eller över 900 tjänster.

Annons

De båda socialdemokratiska riksdagsledamöterna Raimo Pärssinen och Per Svedberg har kallat till presskonferens på Kafé Labbis i Forsbacka. Här presenterar de hur de vill ”investera Gävleborg ur jobb- och välfärdskrisen”. De berättar att Socialdemokraterna vill satsa dubbelt så mycket som regeringen gör på det offentliga, totalt 7,5 miljarder kronor mer under 2009 och 2010.

– Tusen jobb inom det offentliga hotas i länet under det närmaste året om inget görs, säger Per Svedberg.

Socialdemokraterna vill även förstärka a-kassan. Anledningen är de senaste årens flykt från arbetslöshetsförsäkringen, en halv miljon människor har lämnat a-kassan sedan 2006.

– Nu när jobben försvinner uppsöker många av dem, särskilt de unga, i stället socialen för att ansöka om försörjningsstöd. Kommunerna får ta över kostnaden från staten, förklarar Per Svedberg.

De vill också utöka rot-avdraget till att gälla även allmännyttan, samtidigt som de vill skrota avdraget till hushållsnära tjänster.

– Vi tänker oss att rot-avdraget skulle gälla vid renoveringar av byggnader för skolor och äldre-omsorg till exempel, säger Pärssinen.

Men pengarna då, hur ska det här finansieras? Jo, Socialdemokraterna vill slopa det tredje steget i jobbskatteavdraget som infördes 1 januari i år, en reform som beräknas kosta 15 miljarder kronor.

– Jobbskatteavdragen slår väldigt ojämnt. Själv har jag tjänat 25 000 kronor. Jag tycker det är hemskt, säger Raimo Pärssinen.

– Och blir det så att kommunerna nu måste höja skatten, då slår det mot alla, inte bara mot höginkomsttagarna, det är orättvist, säger Per Svedberg.

Slopandet av det senaste jobbskatteavdraget innebär att Socialdemokraterna vill höja skatten, för alla lönearbetare.

– Ja, vi vill höja skatten även för låginkomsttagare, säger Raimo Pärssinen.

De båda riksdagsledamöterna räknar ut att partiets förslag skulle innebära någonstans mellan 150 till 200 kronor i ökad skatt per månad för en låginkomsttagare. Genom att förändra fastighetsskatten och förmögenhetsskatten skulle partiet få loss ytterligare 5 miljarder kronor.

De båda Socialdemokraterna rabblar upp satsning efter satsning de vill genomföra. Bland annat vill de förbättra infrastrukturen, öka utbildningsplatserna för unga och riva upp den kritiserade rehabkedjan.

– Men det är enkelt att vara i opposition. Vi kan ju inte verkställa våra förslag när vi inte har makten, säger Raimo Pärssinen.

Mer läsning

Annons