Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-riksdagsmän sågar fas 3

/
  • VILL HA FÖRÄNDRING. Riksdagsledamöterna Elin Lundgren och Raimo Pärssinen är kritiska till den så uppmärksammade fas 3 i jobb- och utvecklingsgarantin.
  • I FAS 3. Araceli Pineda, Britt Fredriksson och Gunilla Birath-Nikkinen jobbar med bland annat språkundervisning i ett integrationsprojekt vid Helges aktivitetshus i Andersberg. ”Det är bra men borde ge mer i ersättning”, säger Araceli.

3 211 arbetslösa i Gävleborg och Uppsala län har deltagit i fas 3 i jobb- och utvecklingsgarantin sedan starten.

Enligt Socialdemokraterna leder det till sällan till arbete.

– För en del är fas 3 bra, men andra blir utnyttjade, säger riksdagsledamoten Raimo Pärssinen (S).

Annons

Socialdemokraterna kallade till presskonferens på flera håll landet på måndagseftermiddagen – i Gävle vid Helges aktivitetshus i Andersberg.

Partiet har tagit fram statistik om den så uppmärksammade fas 3 i Arbetsförmedlingens jobb- och utvecklingsgaranti.

Enligt Socialdemokraterna är utformningen av fas 3 dålig och leder till få jobb. I stället riskerar systemet att utnyttjas – då de som ordnar aktiviteter åt de arbetslösa för 225 kronor per dag och person.

– Åtta miljoner kronor betalas dagligen ut i stöd för det här i Sverige, säger Raimo Pärssinen, som tycker att uppföljningen måste bli bättre.

I Gävleborgs län har 321 arbetslösa lämnat fas 3 fram till september förra året. I Uppsala län, där antalet deltagare är betydligt lägre, är motsvarande siffra 167. I hela landet närmare 7 000 av 44 000.

En tredjedel av dem som lämnar får någon typ av jobb, enligt utredningen. Många går tillbaka till något nytt program i Arbetsförmedlingens regi.

Socialdemokraterna är mycket kritiska till hur regeringen skött jobb- och utvecklingsgarantin och vill se en rad förändringar. Bland annat tycker de att deltagare i fas 3 ska ha möjlighet att studera samtidigt, något i dag inte är möjligt om de vill fortstätta få ersättning.

Hellre plusjobb

Det var ingen slump att partiet förlade presskonferensen till Helges i Andersberg. Där jobbar åtta personer från fas 3 med Helges integrationsprojekt. Raimo Pärssinen och Socialdemokraterna vill återinföra de så kallade plusjobben för den sortens insatser.

– Då får vi fler händer samtidigt som att de som jobbar får en avtalsmässig lön.

Hur ska det finansieras?

– I stället för en hundring i sänkt skatt så tycker nog många att det är mer värt om en långtidsarbetslös kommer i arbete.

Mer läsning

Annons