Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S, v och mp riskerar nytt budgetnederlag

/
  • S eller M? Det är jämnt mellan blocken i landstinget. Inför omröstningen om budgeten är frågan om det är Ann-Margret Knapp, s, representerande majoriteten, eller Patrik Stenvard, m, och oppositionen som går segrande ur striden. De fem oppositionspartierna går dock inte fram med ett gemensamt förslag. Foto: Jenny Lundberg och David Holmqvist

Den politiska oredan i landstinget gör att man inte kommer att kunna ta beslut om budgeten i nästa vecka.
Oppositionen kräver nämligen att beslutet skjuts upp till december.
Det betyder att de får tid att enas om ett gemensamt motförslag och att s, v och mp riskerar ett nytt stort nederlag.

Annons

På tisdag skulle politikerna i landstingsfullmäktige besluta vilken budget som ska gälla i landstinget nästa år. Hur mycket pengar sjukvården och övriga verksamheter ska få och hur hög skatten ska vara.

Men nu ser det beslutet ut att skjutas upp.

Sedan den tidigare miljöpartisten László Gönzci hoppat av och blivit politisk vilde är det nämligen helt jämnt mellan blocken i landstinget. Det gör att oppositionspartierna nu ser chansen att få igenom sin egen budget vilket innebär att det skulle vara deras politik som genomförs i landstinget nästa år.

Kruxet är bara att de inte lämnat in något gemensamt budgetförslag utan fem olika, ett från varje parti. Det innebär att s. v och mp:s gemensamma förslag lätt skulle vinna.

Men nu tror man sig ha kommit på en lösning på det problemet.

För att få mer tid på sig att ta fram ett gemensamt budgetförslag har moderaterna, centern, folkpartiet, kristdemokraterna och sjukvårdspartiet enats om att begära återremiss. Eftersom det räcker med att en tredjedel av ledamöterna vill ha återremiss betyder det att ärendet dras tillbaka och att beslut inte kan tas förrän på nästa fullmäktige i december.

Man motiverar detta med det osäkra läge som är och att det finns hela fem olika förslag om vilken skattenivå som ska gälla nästa år.

– Det finns inget förslag som har egen majoritet och det gör att vi inte vet vilken skattesats det blir. Därför tycker vi att det är rimligt att vi tar beslut om skattesatsen på tisdag men sedan återremitterar budgeten så att den kan anpassas efter vilken skatt det blir, säger Patrik Stenvard som är oppositionsråd för moderaterna.

– Det är olyckligt eftersom det skapar en osäkerhet ute i organisationen. Det som behövs nu är tydliga besked om vad som gäller, säger landstingsrådet Ann-Margret Knapp, s.

Vilket budgetförslag – majoritetens eller oppositionens – som sedan går vinnande ur striden avgörs av László Gönzci som har utslagsröst.

Om han stödjer oppositionen innebär det ännu ett stort nederlag för den politiska ledningen. De står då inför valet att antingen avgå eller att sitta kvar och genomföra oppositionens politik.

Samma situation uppstod för två år sedan då oppositionens budget också vann.

Den gången valde ledningen trots det att sitta kvar.

Mer läsning

Annons