Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så äter du för att orka mer

/
  • Eva-Lena Thunberg titulerar sig som matpedagog, men hon är i grunden hemkunskapslärare och jobbar även extra som det.

Eva-Lena Thunbergs intresse för mat väcktes tidigt.

– Jag är uppväxt i restaurangbranschen brukar jag säga. Jag stod i köket och skalade potatis som barn, berättar hon.

Under gårdagens hälsomässa höll hon en föreläsning där hon gav tips och råd om hur man ska äta för att må bättre och orka mera.

Annons

Eva-Lena Thunberg titulerar sig som matpedagog. Hon är utbildad hemkunskapslärare, och jobbar fortfarande extra som det. Under flera år har hon jobbat som matkonsult åt Hushållningssällskapet men nu har hon sitt eget företag där hon föreläser om kost och hälsa och säljer Aloe vera-produkter.

– Jag saknade mötet med människor i mitt förra jobb.

Hon menar att dagens kost är mindre näringsriktig än kosten förr i tiden och att man därför kan behöva kosttillskott eller en detox för att må bra. Förr i tiden innehöll maten mer näring eftersom grönsaker och grödor då växte i sin egen takt.

– Vi gjorde ett experiment med morötter på ett dagis, vi satte frön och hällde på en massa blåkorn. Det blev jättestora morötter som bara smakade vatten. Näringen och smaken försvinner när grönsakerna växer snabbt.

Eva-Lena Thunberg önskar också att vi här i Sverige skulle ge maten mera kärlek och tid.

– Vi borde vara mer som italienarna, de träffas och lagar mat tillsammans och umgås i köket. Vi lägger för lite tid på maten och matlagningen.

En annan sak som är annorlunda nu för tiden är mängden vi stoppar i oss. Eva-Lena Thunberg tar en godispåse som exempel. Hon håller upp en liten godispåse så som den brukade se ut när hon var liten.

– Det räckte att välja några karameller i kiosken för att fylla påsen. Jag tyckte att jag hade fått jättemycket godis när påsen var full.

Sedan tar hon upp en godispåse från i dag och häller över innehållet från den lilla påsen. Det fyller inte ens botten av den stora påsen.

– Det är samma sak med bag in box-viner. Finns det mycket så dricker vi mer. Det är inte lätt att motstå frestelserna och välja rätt, säger Eva-Lena Thunberg.

Annons