Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir din nya hyra i Gävle

Gavlegårdarnas hyror höjs med i snitt 3,7 procent från 1 februari i år. Det blev resultatet av de segdragna hyresförhandlingarna mellan det kommunala bostadsbolaget och hyresgästföreningen. Men vissa av hyresgästerna får en höjning på upp till 5,95 procent.

Annons

För en genomsnittlig tvårumslägenhet på 60 kvadratmeter motsvarar hyreshöjningen 161 kronor per månad.

– Det blev en bra överenskommelse som också innebar ett nytt underhållsavtal som är en förbättring för hyresgästerna, säger hyresgästföreningens förhandlare Annica Björsell.

Förhandlingarna inleddes i september förra året och har enligt båda parter varit extra svåra på grund av de yttre förutsättningarna.

Finanskrisens konsekvenser och de höga kostnadsökningarna på fjärrvärme, el, avfall och vatten är några av anledningarna till att det dragit ut på tiden.

– Förutsättningarna har förändrats inför varje gång vi satt oss vid förhandlingsbordet. Att det dragit ut på tiden beror snarare på omvärlden än att vi varit oense, säger Annica Björsell.

Från början yrkade Gavlegårdarna på att få höja hyrorna med 4,4 procent. Skälen var bland andra ökade kostnader i byggsektorn och ett fortsatt stort underhållsbehov i lägenhetsbeståndet. Bolaget har en genomsnittligt högre andel bostäder byggda under 60- och 70-talen än andra allmännyttor.

– Egentligen skulle vi behöva höja hyrorna mer, men vi har ju även en verklighet för hyresgästerna att ta ställning till. Vi är glada att vi har nått fram till ett avtal, säger Gavlegårdarnas vice vd Lars Lennmalm.

Förhandlingsresultatet blev alltså en kompromiss mellan underhållsbehovet och hyresgästernas betalningsförmåga.

Hur mycket hyrorna höjs i Gavlegårdarnas olika områden är omöjligt att säga eftersom systemet gör att det kan skilja mycket mellan olika fastigheter i samma stadsdel. Många hyresgäster ringde i går till sin förening för att fråga om sin nya hyra.

– Vi har skickat ut medlemsinformation, men det går aldrig att precisera höjningarna. Det gör att många undrar, säger Annica Björsell.

Snitthöjningen är alltså 3,7 procent. Några får lägre och några får högre, men taket är på 5,95 procent.

Förra året låg det på 6,13 procent. Eftersom förhandlingarna har dragit ut på tiden gäller de nya hyrorna från och med 1 februari. Räknat från årsskiftet blir hyreshöjningen 2009 3,4 procent i snitt.

Även för garage och p-platser höjs hyran med 3,7 procent 1 februari.

Mer läsning

Annons