Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir julen djurvänlig – bästa tipsen på julmaten som de fyrbenta tål

/
  • För hundar och katter kan julens frestelser innebära livsfara. Men det finns en del av julmaten som sällskapsdjuren faktiskt kan äta

För hundar och katter kan julens frestelser innebära livsfara. Varje år kommer det in chokladförgiftade hundar och glitterätande katter in till landets veterinärer.
Men det finns en del av julmaten som sällskapsdjuren faktiskt kan äta

Annons

– Grundinställningen är att hundar och katter mår bäst av att äta foder anpassat för dem. Men en dag per år vill man kanske dela med sig av julbordets läckerheter, säger chefsveterinär Karin Löfqvist, som arbetar på AniCura Djursjukhuset i Hässleholm.

Djur är som folk är mest, säger hon. En del har mer eller mindre plåtmage, en del har känslig mage och en del är till och med allergiker.

Läs också: Johan hittade katten Thresh i brännbart-containern i sista stund – återförenades med ägaren

Många av rätterna på julbordet är mycket feta och även om fett är en bra energikälla för hundar och katter är det lätt att det blir för mycket av det goda. I värsta fall kan en fettrik måltid orsaka inflammation i bukspottskörteln hos vissa hundar.

Det är viktigt att endast ge små smakbitar av julmaten – inte en hel portion. Förutom choklad ska man även undvika ett ge mat som innehåller lök, russin eller mycket salt.

– Precis som tandläkaren får bråda tider var jul med knäckfrakturer och plomber förlorade i kola, behandlar vi veterinärer dussintals chokladförgiftade jyckar och opererar ut minst ett par meter julgransglitter från katter. Katter är även förtjusta i andra typer av snören, och för dem är paketöppnandet en högtidsstund som kan få olyckliga följder, säger Karin Löfqvist.

Hon tipsar om att snabbt städa undan julklappsnörena i samband med paketöppnandet eller allra helst undvika snören helt.

Har man en hund som vill kalasa på julgodiset är det viktigt att känna till att även sockerfritt godis kan utgöra en fara, framför allt om det innehåller sötningsmedlet xylitol.

Här är julmat som passar fyrbenta vänner:

* Skinka utan fett eller svål

* Lutfisk

* Lax utan ben

* Prinskorv

* Köttbullar som inte innehåller lök

* Ägghalvor

* Vörtbröd utan russin

* Risgrynsgröt (om inte djuret är känslig för mjölkprodukter)

Läs också: Nu kommer Kattpodden – Första avsnittet handlar om sand

Mer läsning

Annons