Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir nya Nordost – första huset färdigt

/
  • En gång i tiden, en februaridag under 2011 närmre bestämt, såg Norra Köpmangatan 22 ut såhär.
  • 70-talsfasaden - här från den bortre änden.
  • Och såhär ser det ut i dag! Tanken med de nya portuppgångarna har varit att ge boende en öppnare och ljusare känsla än tidigare.
  • Jabbar Moften Shawy är mycket nöjd med hur det första huset artade sig. Han ger uppmuntrande beröm till de som arbetat med projektet.
  • Här ser vi det nya huset mot ett utav de orustade på Stora Esplanadgatan.
  • Norra Köpmangatan 24 är näst på tur där de gamla fasaderna fortfarande är kvar på ena sidan av huset.
  • Boende och grannar i området gav både ris och ros till ombyggnationen. Här Hans Lindberg, Marianne Persson samt Siham Batti som var tre utav dem.
  • Renoveringsteamet kör vidare. Under den kommande 12-månadersperioden så beräknas ytterligare två utav fasadjobben vara färdiga.

Så var den första etappen i Gavlegårdarnas renovering av Nordostområdet klar. Norra Köpmangatan 22 står nu färdigt som det första av ytterligare sex lägenhetshus som ska snyggas till och stå färdiga till 2018.

Annons

Dagen för besöket så visar sig nya 22:an från sin absolut bästa sida. Vårsolen lyser in och reflekteras i de nya glasbalkongerna samtidigt som den nyputsade, grå fasaden badar i solljuset. Den gamla entrén är riven och återuppstånden. Där har man nu låtit bygga en stor stentrappa upp till den inkaklade portentrén vars temafärg är orange. Precis nedanför stentrappan står Nordostbon Jabbar Moften Shawy och han verkar vara nöjd med hur det första huset artat sig.

– Alla som jobbar har gjort det så bra. Jag har bott här i 13 år och det är mycket fint här nu. Stor skillnad, säger han.

Läs mer: Nu rustas husen på Nordost.

Marianne Larsson, även hon boende i området, står utanför ett av de husen som står näst på tur i renoveringsledet. Med sina sex år på Nordost så har hon förhoppningar om att renoveringen ska medföra att områdets status förbättras. Även om hon också vill tillföra kritik vad gäller utformningen.

– Jag gillar det inte. Hade man inte kunnat tona rutorna på glasbalkongerna så att man ser ut men inte in? Nu är man inte så sugen på att sitta där och sola i underbrallorna, säger hon och skrattar.

– Kanske blir det lika fint som det var här 82, då jag flyttade hit första gången. Då var det rent och fint, ordning och reda i trapphus, tvättstugor och i lägenheter. Förhoppningsvis blir det mer populärt att bo här om husen blir lite finare, avslutar hon.

Läs mer: LEDARE: Äntligen Gavlegårdarna!

Projektledaren för detta "Nya Nordost" är Hans Lundberg och enligt honom har området varit i stort behov av en upprustning under en längre tid. Han är nöjd både med arbetet runt omkring samt slutresultatet av Norra Köpmangatan 22 men menar på att en lika viktig byggsten för projektet är det stundande markarbetet.

– Förutom att fortsätta med renoveringen av Norra Köpmangatan 24 och 26-32 så börjar vi även snart att skissa på markarbetet som är en viktig del för att öka tryggheten på Nordost. Genom att belysa först entréer och portuppgångar så vill vi nu i ett nästa steg belysa området i stort. Vi vill ta bort de mörka hörnen och skapa mötesplatser grannar emellan.

Läs mer: Nu ska Nordostområdet få ett ansiktslyft.

Enligt planen ska två huskroppar om året rustas fram till december 2018 då man räknar med att husen på Norra Köpmangatan samt Stora Esplanadgatan ska stå färdiga. Då ska man ha gått från de trötta 70-talsfasaderna till renoverade huskroppar med nyputsade fasader, öppna ljusa entréer och tillhörande glasbalkonger. Slutnotan på friseringen av Nordost beräknas landa på runt 65 miljoner kronor och utsikterna för att klara budget och därmed hinna klart i tid är goda. Bortsett från att mångmiljonprojektet försenades en aning av tjälen i vintras så har det, enligt projektledaren, hittills flutit på över förväntan.

– Som det ser ut nu så ser jag inga hinder för att vi inte ska bli färdiga i tid. Möjligen kan markberedningen sträcka sig en bit in i 2019 men i övrigt så ser vi ut att klara tidsplaneringen. Det måste gå och det ska gå, avslutar Hans Lundberg.

Mer läsning

Annons