Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så blir privat hemtjänst billigare än kommunal

Företag kan sköta hemtjänsten billigare än Gävle kommun bland annat genom att ha färre heltidsanställda och fler som jobbar på timmar. Men facket Kommunal tycker att mer entreprenader i omsorgen är ett svek mot de anställdas rätt till heltid.

Annons

Kommunens egen hemtjänst får i år nära 300 kronor per beviljad hemtjänsttimme, och överskrider dessutom den budgeten. Slår man ut ersättningen som de privata utförarna får från kommunen blir motsvarande siffra 225 kronor per beviljad timme.

På onsdag väntas omvårdnadsnämnden besluta om att kraftigt öka den delen av hemtjänsten som upphandlas, och därmed kan komma att skötas av privata företag. De har tittat på vad andra kommuner fått för pris vid liknande upphandlingar och bedömer att en upphandling av två stora hemtjänstområden bör ge en besparing på minst 9 miljoner kronor.

– Det är en mycket befogad fråga. Det har att göra med hur effektivt man bedriver sin verksamhet och hur mycket av den arbetade tiden som personalen faktiskt är ute hos sina kunder. Ju större del av arbetstiden som man är hos kund, desto mindre blir den totala personalkostnaden, förklarar Christina Wessman, uppdragschef inom Omvårdnad.

Omvårdnadsförvaltningens egen hemtjänstpersonal är i snitt ute hos sina kunder omkring 60 procent av sin arbetstid. Förvaltningen försöker pussla bättre med scheman och insatser så att andelen ökar till 70 procent.

Men det där pusslet kan vara lättare för privata företag. Gävles politiska ledning har nämligen tagit ett beslut om att alla kommunanställda som vill ska ha rätt att jobba heltid.

– Det har man gjort utifrån att det ska vara bra anställningsvillkor för personalen. Men det kan vara svårare att använda personal på ett effektivt sätt när många jobba heltid än om man kan välja sysselsättningsgrader så att man bara har folk inne vid de tidpunkter då insatserna hos kunderna ska utföras, säger Christina Wessman.

Hos de privata företag som utför hemtjänst på uppdrag av Gävle kommun är det ovanligt med heltidstjänster. Exempelvis på Förenade Care, som sköter hemtjänsten på Söder, är det färre än hälften av de fast anställda som har en tjänstgöringsgrad på över 85 procent. Dessutom tar man in en hel del personal på timmar.

Kommunal är kritiskt till nya upphandlingar inom omsorgen, särskilt med tanke på att det urholkar personalens rätt till heltid.

– Det känns inte alls bra. Men om det blir så här så får vi jobba för att de får de så bra som möjligt hos den nya arbetsgivaren, säger säger Gerd Högström, ordförande för Kommunals sektion 5 i Gävle.

Mer läsning

Annons