Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så får du ombonat i vinterträdgården

/
  • Vackert vid entrén. Eleverna i Hedvigs Trädgårds skola låter fantasin flöda.
  • ÖGONFRÖJD. Röda äpplen varvat med talgbollar lyser upp i novembermörkret. En fröjd för ögat och godis för fåglarna.
  • MJUKT OCH GRÖNT. Stolen ska få en sits av mossa och Eira Hedlund tar sig an uppdraget.
  • SOM EN TAVLA. Martin Eliason fixar med veden medan Robert Hellstrand, Rickard Hansson och Patrik Myhre tar igen sig och njuter av det mysiga resultatet av ansträngningarna.
  • VACKERT OCH SMART. Utfordrar man fåglarna vintertid ökar chansen för att de stannar även på sommaren, då de gör stor nytta genom att äta upp insekter.
  • VINTERBONAT. Granruskor placerades på golvet, frukt sattes fram och lyktor tändes när växthuset skulle göras vintervackert. Här är Linda Opolot på väg att hämta ytterligare grannlåt.

Lägg inte ner trädgårdspysslet bara för att det blir vinter. Grillplatsen kan piffas upp, växthuset gnistra av ljus och pynt och fågelbordet bli en fröjd för ögat. Just nu låter eleverna i Hedvigs Trädgårds skola fantasin flöda.

Annons

Könsfördelningen är jämn bland de tolv eleverna i trädgårdsutbildningen med inriktning anläggning/trädgårdsplanering. Bland färdigheterna finns allt från konstnärligt pyntande till fysiskt tunga uppgifter som stenläggning. Körkort för hjullastare ingår.

– Jag gillar fysiskt arbete, säger Annika Hedin, som jobbat på Ikea innan hon hoppade på utbildningen.

Under fredagen var hon i full färd med att göra fint i ett demonstrationsexemplar av växthus på Hedvigs Trädgård.

Utomhus myste Robert Hellstrand, Patrik Myhre, Rickard Hansson och Martin Eliasson över muren de färdigställt och utsmyckningen av bordet intill den öppna spisen på grillplatsen.

Och det fanns än fler bevis på att vinterutsmyckning utomhus inte behöver inskränka sig till granruskor på trappan, ljung i kruka och enstaka ljuslyktor. Trädgårdsutbildningens andra klass, som riktar in sig på ekologisk odling, har jobbat hårt med att göra vackra fågelbord och arrangemang av talgbollar och äpplen som nog skulle göra självaste Ernst Kirchsteiger avundsjuk.

– Det är bra att bjuda in fåglarna vintertid, då stannar de också ofta under sommaren och gör stor nytta. Ett enda blåmespar kan sätta i sig 35 kilo insekter under en säsong, säger Carola Arnaryd, som driver Hedvigs Trädgård tillsammans med Ulrika Kristiansson.

Mer läsning

Annons