Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så farlig är brandröken

/

Boende i Stigslund ombads stänga fönster och ventilation med tanke på brandröken som uppstått efter branden på Näringen i Gävle. Ingen person ska dock ha kontaktat ambulansen med anledning av branden enligt ambulansens vårdenhetschef Torbjörn Eriksson.
– Räddningstjänsten ansåg att vi inte behövde vara kvar på platsen och jag har inte fått någon info om att vi fått skjutsa någon till akuten säger han.

Annons

På torsdagskvällen bröt en brand ut i en lokal på industriområdet Näringen i Gävle och räddningstjänsten gick ut med en varning till boende i området Stigslund om att stänga fönster och ventilation.

– Jag vet inte hur koncentrerad den var men vi bedömde det förelåg risk i nordlig riktning mot Stigslund, säger räddningstjänstens inre befäl Johan Kallin Stropp.

Hur farlig är röken?

– Att inandas för en vanlig frisk person kan det svida och hosta men har man nedsatt immunförsvar så kan konsekvenserna bli värre men det är för att undvika vi hamnar i en situation med flera drabbade som varningen går ut, säger han.

Enligt Torbjörn Eriksson, vårdenhetschef på ambulansen i Gävle, har de efter branden inte fått in något samtal om någon som tagit skada av brandröken.

– Vi var där och passade men räddningstjänsten ansåg vi inte behövde vara kvar på platsen och jag har inte fått någon info om att vi fått skjutsa någon till akuten, säger han.

Strax efter klockan 1 natten mot fredagen släppte också räddningstjänsten på varningen om den farliga röken.

– Då bedömdes att röken är så pass dämpad men det ligger fortfarande och pyr, säger Johan Kallin Stropp.

LÄS OCKSÅ:

Släckningssarbetet kan dra ut på tiden

Explosionen påverkar tågtrafiken

Mer läsning

Annons