Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så jag drog till med en liten lögn

Annons

I min reportageväska ligger en penna från Österfärnebo El. Vit och svart och väldigt bra. Jag vet inte hur den kommit dit men tror möjligen att jag fick med mig den efter ett reportage om bygget av Tierps Arena.

I reportageväskan ligger även en penna från hotellkedjan Holiday Inn.

Förra veckan satt jag på en flygplats i Qatar på väg till en intervju på Maldiverna. Med all respekt för både Tierp Arena och Österfärnebo El kändes det mer exotiskt att förbereda frågor där med min Holiday Inn-penna. Lite internationell touch sådär. En man som visar sig vara affärsman från Qatar sätter sig ner vid samma bord. Han har sådan där lång vit dräkt, en dishdash, som många i Mellanöstern har och en extremt turkos resväska.

Han läser på min penna och säger något om att det är en bra hotellkedja. Hans engelska är inte direkt toppen men helt okej. Som min, ungefär. Jag håller med, småpratar lite och frågar var han ska bo på Maldiverna och ungefär då slutar pennan fungera. Jag gräver i ytterfacket och upp dyker Österfärnebo El.

Han tittar intresserat och jag förstår plötsligt att han i språkförvirringen tror att jag vill visa ett annat bra hotell.

– Österfärnebo El, läser han med märkligt uttal.

– Yes.

– Good hotel? In the Maldives?

Det är nu man hamnar i det där läget då man antingen börjar en lång förklaring som känns jobbig bara man tänker på den och vad tusan heter elinstallation på engelska – eller ska man dra till med en liten lögn för att göra situationen enklare.

Man är ju inte mer än människa så det blir det senare.

– Eh, yes and no, Österfärnebo El is a very nice hotel. But in Sweden, not in the Maldives.

– Spa too?

– Yes, it’s a spa too, blåljuger jag vidare.

Han nickar intresserat och då hör jag min egen röst fullständigt onödigt lägga till ett:

– And very, very good breakfast!

Fråga mig inte varför jag påstår att frukosten är väldigt bra på hotellet Österfärnebo El men jag gör det. Very, very good till och med. Kanske för att lögnen ska låta trovärdigare? Kanske av nån annan anledning? Om man ljuger ska man alltid se till att ha ryggen fri och under dessa förvirrade sekunder hinner jag tänka att jag, om jag någon gång skulle ställas till svars för detta, alltid kan låtsas att det var ett missförstånd för att nej, nej jag pratade inte om Österfärnebo El utan om Högbo Brukshotell.

Riktigt hur jag ska få ihop det är väl oklart men man kan skylla väldigt mycket på språkförbistring och med Mellanösternmått är Österfärnebo och Högbo i princip grannbyar.

Inte för att jag tror att mannen i dishdash någonsin kommer att besöka Gästrikland.

Men skulle någon mot förmodan se en man i lång vit dishdash förvirrat dra omkring på en turkos resväska i Österfärnebo vet ni nu att det inte är någon stjärngosse på jakt efter luciatåg utan min bordsgranne från Qatar som letar lyxigt spa.

Skicka honom i så fall helt enkelt till Högbo.

Men nämn inte mitt namn.

Ola Liljedahl är frilansskribent och nås på ola@ordklotet.x.se Han tycker det ser praktiskt ut med dishdash men är osäker vad frun skulle säga.

Mer läsning

Annons