Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan du prata med ditt barn om otäcka nyheter

/

När det rapporteras om otäcka och svåra händelser kan det väcka tankar och känslor hos barn. De kan behöva prata om det de hör och ser på nyheterna.
– Svara så sakligt, lättbegripligt och oladdat som möjligt. Barn nöjer sig ofta med enkla svar, säger Jannes Grudin, psykolog på Rädda barnen.

Annons

Bilderna på treåriga Alan har väckt många frågor. Vem är han? Varför dog han? Varför ligger han där ensam?

– Svara ärligt men berätta inte mer än vad barnet frågar efter och var uppmärksam på hur svaret tas emot. Som förälder ska man inte låta sin egen oro inför de otäcka bilderna smitta av sig på sitt barn, säger Jannes Grudin, psykolog på Rädda barnen.

Kriser i världen kan vara väldigt abstrakta för barn, de har inte har samma referensramar som vuxna. Det som väcker tankar och oro hos en vuxen behöver nödvändigtvis inte beröra ett barn på samma sätt. Som vuxen kan du lugna och stärka barnet.

– När ett barn blir skrämt kollar det för att se hur föräldrarna reagerar. Är mamma och pappa trygga och lugna så blir barnet också det.

Låt inte nyheterna stå på hela tiden. Man ska inte aktivt visa upp världens elände för sitt barn. De lär sig att hantera det ändå, i sin egen takt.

– Att det är otäcka saker i världen kan vi inte skydda barnen mot, men vi ska inte exponera dem för mer än de vill veta. Det finns ju nyheter anpassade för barn.

Alla barn är olika och reagerar olika och bör därför bli bemötta på olika sätt.

– Det är naturligt att barn funderar över sådant som händer i världen. Utgå inte ifrån att barnet är oroligt. Men var extra uppmärksam på barn som kanske har upplevt krig eller har släktingar som är på flykt.

Jannes Grudin anser att vi generellt behöver bli bättre på att prata mer avslappnat och öppet om svåra ämnen som krig, sexuella övergrepp och våld.

– Ofta tystar vi hjälpsökande barn genom att bli ledsna eller förskräckta om de berättar om något jobbigt de har upplevt, då lär sig barnen att de ska vara tysta. Barn behöver sätta ord på det de har upplevt och prata av sig. Vi får inte vara rädda för svåra ämnen.

Läs även: Barnpanelen pratar om hemska nyheter

Mer läsning

Annons