Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan nya friidrottshallen se ut

/
 • exteriör. Så här skulle entrén till Gävle Sportcentrum i Sätra kunna se ut. Men skisserna är gjorda i ett tidigt                       skede av arkitekten Johan Skoog. Det återstår mycket dialog med idrottsföreningarna för att reda ut mer i detalj hur deras behov ser ut.
 • interiör. En fullstor inomhushall för friidrott är hett efterlängtad bland Gävles friidrottare. Byggs en på Sätraåsen ska det bland annat finnas en 200 meter lång rundbana, 60 meters löpbanor och bra förhållanden för såväl hopp- som kastgrenar.
 • Annika Folcke från Skade friidrott vill men vågar knappt tro på att Gävle ska ha en riktig inomhushall för friidrott inom tre-fyra år.
 • Jan Hovdebo, ordförande i Gävle IF Friidrott, är van att dra på sig den bistra minen när han pratar om ungdomarnas möjligheter att träna friidrott inomhus i Gävle. Men på torsdagen, när kommunen presenterade sina planer på en ny anläggning i Sätra, blev båda han och Ann-Gerd Bergdahl från Gästriklands idrottsförbund förhoppningsfulla.

(Uppdaterad 3/12) En friidrottshall på 115 meter, en sporthall med 2000 publikplatser och kompletterande träningsytor. Drömmen ser ut att bli verklighet på Sätraåsen 2013 eller 2014. Prislapp: kring 160 miljoner.

Annons

– Man hoppas, hoppas, hoppas. Vi som har väntat så länge. Det här vore fantastiskt, säger Annika Folcke från Skade friidrott.
Det var ett lugnt men nöjt gäng från olika idrottsföreningar som på torsdagen fick information om kommunens planer.
Den nya anläggningen går under arbetsnamnet Gävle Sportcentrum. Den är tänkt att ligga vid Idrottsvägen i Sätra, öster om Läkerol Arena och Gunder Hägg-stadion.
– Placeringen är den optimala för friidrotten. Vi hoppas att man inte skjuter på det här nu. I går när jag var på GFC var det 7–8 grader inne när vi hade 70-80 ungar som tränade, säger Jan Hovdebo, ordförande i Gävle IF Friidrott.

Betydelsefull för innebandyn
För innebandyn skulle en ny sporthall betyda massor. GGIK spelar i dag i den näst högsta divisionen. Men om de skulle avancera till den högsta så finns i dag ingen hall i Gävle som skulle duga. Om de skulle flytta till den nya hallen så skulle det dessutom bli träningstider över på andra håll till barn och ungdomar.

Stort intresse för Prolympia

Skolledningen på Prolympia var också inbjudna till informationsmötet och gick även de glada därifrån. De vill hyra in sig med sin idrottsundervisning och för att ge eleverna bättre möjlighet att utöva specialidrotter.
– Det här skulle lösa många problem för oss, säger Göran Larsson, rektor på idrottsskolan Prolympia.

Vågar inget lova
Kommunalrådet Per Johansson vågar inte lova när anläggningen kan stå klar.
Några frågor måste utredas, som dagvatten och trafik. Bygg- och miljö måste göra en planändring för ett mindre område. En del av anläggningen skulle behöva byggas på mark som är tänkt att bli naturreservat och bevaras som skog.
– Men det är en öppen fråga än så länge exakt var naturreservatet ska börja, säger Tobias Nilsson på bygg och miljö.

Politikerna har lovat
Det hela beräknas kosta 162 miljoner kronor. Politiker från såväl höger som vänster har lovat att satsa på en riktig friidrottshall, så kommunalrådet Per Johansson (S) ser ljust på möjligheten att få in bygget i kommunens investeringsbudget. Men oavsett politisk vilja kan det gå tidigast 2012. Och själva bygget kan ta omkring ett år.

Mer läsning

Annons