Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan sparkraven slå mot kulturen

Drygt en tredjedel av konserterna i Gävle Konserthus måste bantas bort och filialbiblioteket i Norrsundet stängs.
Det är ett par av de nedskärningar som kultur- och fritidsförvaltningen diskuterar för att klara sparkraven när skatteintäkterna krymper.

Annons

Nästa år väntas Gävle kommuns skatteintäkter bli 165 miljoner kronor lägre än i år, en minskning med 4 procent. Kommunledningen vill nu att de olika nämnderna visar vad det skulle innebära om så mycket måste sparas.

För kultur- och fritidsnämndens del skulle ramarna krympa med cirka 9 miljoner kronor.

Inför nämndens möte i nästa vecka har förvaltningen tagit fram en beskrivning av konsekvenserna.

Beskrivningen innehåller också förslag på vad som kan göras.

Några exempel:

* Konserthuset skulle behöva både höja biljettpriserna och drastiskt skära ned på antalet konserter, så mycket som med 35–40 procent. Kvar blir i princip bara symfoniorkesterns program, världsmusikensemblen och konserter då externa arrangörer hyr in sig.

* Fjärran Höjderbadet måste höja entrépriserna. Förslaget är att vuxna får betala ytterligare tio kronor och ungdomar fem kronor när de ska bada.

* Biblioteket i Norrsundet läggs ned och folket i Hamrångebygden får nöja sig med biblioteket i Bergby.

* Kultur- och fritid tar sin hand från driften av idrottsplatserna i Hedesunda och Forsbacka. Det skulle innebära att Mariehov i Forsbacka stängs vintertid och att Hedesundaborna får nöja sig med naturis. Om anläggningarna ska drivas vidare måste föreningarna gå in.

* Bidragen till studieförbunden, Skottes musikteater, Spegeln och Folkrörelsearkivet skärs ned.

* Lokalen där Kulturkiosken håller till sägs upp.

De här förslagen bygger på att de olika områdena tar ungefär lika stor del av sparkraven.

Det återstår att se om politikern ställer sig bakom neddragningarna.

I juni ska kommunfullmäktige ta ställning till hur stora ramar som de olika nämnderna får inför 2010. Sedan ska bland andra kultur- och fritidsnämnden besluta hur sparkraven ska genomföras.

Kultur- och fritidsförvaltningen konstaterar att kommunen redan innan besparingarna håller på att halka efter jämförbara kommuner när det gäller tillgång till anläggningar, i första hand för idrott.

Arbetarbladet sökte på onsdagen förgäves Lars-Göran Ståhl (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, för en kommentar.

Mer läsning

Annons