Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska fler arbeta inom äldrevården

/
  • Projektledare. David Norman är projektledare för Vård- och omsorgscollege Gävleborg. Genom att kvalitetssäkra omvårdnadsutbildningarna  i länet kan fler ungdomar bli lockade att söka, tror han. Innebörden av kvalitetssäkringen är att eleverna blir mer anställningsbara, både regionalt och nationellt.

Nu ska omvårdnadsprogrammet hottas upp. Med stämpeln Vård- och omsorgscollege ska utbildningen bli mer attraktiv.

– Det är ett koncept där arbetsgivarna tar över stafettpinnen, säger David Norman, projektledare för VO-college Gävleborg.

Annons

Kommunerna i Gävleborgs län står inför tuffa utmaningar de kommande åren – att kunna rekrytera utbildad personal som motsvarar antalet anställda som går i pension.

För att locka fler sökande till omvårdnadsutbildningarna ska länet erbjuda kvalitetssäkrade yrkesutbildningar som motsvarar branschens krav.

I går togs första steget när Gävleborg som region fick status som Vård- och omsorgscollege vid en ceremoni i stadshuset i Gävle. Nästa steg är att de sex omvårdnadsprogrammen i länet får kvalitetsstämpeln, vilket tidigast kan ske till hösten.

Anpassas efter behovet

VO-College innebär bland annat att utbildningen i större utsträckning är anpassad efter arbetsgivarnas behov, vilket i sin tur gör att eleven blir mer anställningsbar – både regionalt och nationellt.

– Det är ett koncept där arbetsgivarna tar över stafettpinnen och går till skolan och säger att nu vill ha en bättre utbildning, säger David Norman.

I dag saknas den konkreta dialogen med arbetsgivarna, konstaterar han. Satsningen innebär också kompetensutveckling för redan anställda samt en yrkesutbildning för vuxna.

Mer läsning

Annons