Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Gävle förändras

/

Politikerna i kommunfullmäktige godkände i går planen för hur Gävle stad ska utvecklas fram till år 2025. 8 000 nya bostäder pekas ut, men också vilka områden som är värda att skydda.
Debatten om Västerbågens förlängning pågick in i det sista.

Annons

Gårdagens beslut i kommunfullmäktige innebär att den fyra år långa processen med att ta fram en ny översiktsplan för Gävle stad nu har nått sitt slut. Frågor om var vi ska lägga vägar, järnvägar, bostäder och industriområden i framtiden har stötts och blötts av politiker och tjänstemän, men även av många Gävlebor.

– Jag har räknat ut att runt tiotusen Gävlebor har kommit till tals. Det är vad jag kallar medborgardialog, sade oppositionsråd Inger Källgren Sawela (M) stolt.

Många höll med henne om att processen med att ta fram planen fungerat mycket bra, framför allt när det gäller att ta vara på medborgarnas synpunkter.

Debatten i kommunfullmäktige blev lång trots att politikerna var överens om det allra mesta i översiktsplanen. Framför allt Folkpartiet och Miljöpartiet fastnade vid vad vissa andra kallade detaljer. Partierna motsatte sig förtätningar av bebyggelsen på parkmark vid Slottstorget och vid Timmermansgatan på Söder. Man protesterade också mot planerad bebyggelse längs en strandremsa vid Testeboån som ligger i ett Natura 2000-område mellan Forsby och Åbyggeby. Partierna är också motståndare till förlängningen av Västerbågen.

– Det är bättre att leda in trafiken på E 4 och se till att det blir bättre avfarter vid Gävle Bro och Hemlingby, sade Kenth Lövgren (FP).

Företrädare för flera andra partier påpekade dock att Västerbågens förlängning numera bara är ett så kallat strategiskt område, vilket är en följd av protesterna från de boende.

– Jag tycker också att det vore sorgligt om Västerbågen blir av. Men den kanske måste till om situationen på Parkvägen blir än mer ohållbar än vad den är i dag, sade Björn Öberg (V).

Miljöpartiet motsatte sig även en vidare utbyggnad av Valbo Köpcentrum.

– Vi vill ha ett blomstrande stadsliv och tycker att det är viktigt att behålla de åkermarker som är i bruk, sade kommunalråd Roger Persson (MP).

Både FP och MP godkände dock planen, men lade med sina åsikter till protokollet. Även moderaten Birgittha Bjerkén ställde sig bakom Folkpartiets åsikter.

Mer läsning

Annons