Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska skadorna vid T-udden ska minimeras

/
  • Ska ligga kvar. Den döda veden ska läggas tillbaka på markytan för att räddda så mycket som möjligt av den biologiska mångfalden var ett av de krav som ställdes på Gävle Energi.

Lägg tillbaka den döda veden, sätt upp fågelholkar och utbilda Gävle Energis personal i naturvård. Det var några av förslagen som kom upp när Naturskyddsföreningen och Gävle fågelklubb träffade Gävle Energi i ett möte om avverkningen vid T-udden.

Annons

På tisdagen träffade företrädare för Naturskyddsföreningen och Gävle fågelklubb några chefer på Gävle Energi och pratade om vad man kan göra för att minimera skadorna efter den uppmärksammade avverkningen av värdefull lövskog vid T-udden och Rettigska villan på Brynäs.

Konstruktivt möte

Parterna beskriver mötet som konstruktivt. Det första kravet som ställdes var att den döda veden ska läggas tillbaka på markytan för att rädda så mycket som möjligt av den biologiska mångfalden. Det har Gävle Energi lovat.

– Vi föreslog även att fågelholkar ska sättas upp som alternativa boplatser till de fällda träden, säger Per-Olof Erickson, ordförande i Naturskyddsföreningen Gävleborg.

Förslag om utbildning i naturvård för Gävle Energis personal, en bättre dialog med intresseföreningar och en grundlig inventering av djur- och växtlivet i hela området vid Rettigska villan diskuterades också.

– Vi har bett att de skickar in sina förslag på åtgärder och så får vi göra en bedömning av vad som är möjligt och inte, säger Gävle Energis vd Per Laurell som påpekar hur viktigt det är att utveckla en bra dialog för att undvika att liknande misstag begås i framtiden.

– Området är förstört, men det här visar att man går stärkt ur en kris. Det verkar som att Gävle Energi har lärt sig en läxa så att de blir försiktigare i framtiden, säger Per-Olof Erickson.

Räknar med polisanmälan

Enligt uppgift räknar Gävle Energi med att bli polisanmält på två punkter. Dels av miljökontoret för missen att ansöka om strandskyddsdispens, och dels av länsstyrelsen för att man missat att hålla samråd enligt miljöbalken.

Det andra kommunala bolaget, Gästrike Vatten, hade inte möjlighet att närvara vid mötet med föreningarna.

Mer läsning

Annons