Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säflund ny chefsåklagare

Patrik Säflund föreslås bli ny chefsåklagare i Gävle efter Lennart Guné – och till 99,5 procent blir det också så.

Annons

I dag är Patrik Säflund vice chefsåklagare vid första åklagarkammaren på Ekobrottsmyndigheten, men byter alltså jobb inom kort om riksåklagaren går på tjänsteförslagsnämndens förslag.

Säflund har tidigare bland annat varit åklagare i fallet med mordet på Engla i Stjärnsund. Han sökte tjänsten som chefsåklagare i Gävle även förra gången det var utlyst och den här gången verkar det gå vägen.

– Till 99,5 procent följer riksåklagaren tjänsteförslagsnämndens förslag. Det är ytterst sällan man frångår det, säger Inga-Lill Jonsson, personalhandläggare hos riksåklagaren.

I andra hand föreslås Ulf Back som i dag är vice chefsåklagare i Gävle. Båda två uppfyller en lång lista på krav på den blivande chefsåklagaren, men valet föll slutligen på Säflund.

”Med hänsyn till vad som har kommit fram genom vitsord och framför allt att Patrik Säflund har en längre och bredare chefserfarenhet än Ulf Back finner tjänsteförslagsnämnden att Patrik Säflund har ett försteg i skicklighetsavseende framför Ulf Back”, motiverar tjänsteförslagsnämnden sitt förslag.

En tredje person hade också sökt jobbet men uppfyllde inte kraven.

Om ett par veckor väntas riksåklagaren fatta beslut.

Mer läsning

Annons