Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Såg du något fusk?

/

Åsa Lindestam (s) riksdagsledamot från Gävleborg som varit i Ryssland och övervakat valet till Duman, det ryska parlamentet för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.

Annons

– Det kan man lugnt säga. Jag har varit ute som valövervakare många gånger i olika länder, i Kazakstan, Vitryssland, Tunisien och Makedonien. Och jag har aldrig sett så mycket fusk, så iscensatt, som det här var.

Var i Ryssland var du någonstans?

– Efter en tvådagars utbildning i Moskva åkte jag och en kollega till Rostov-on-Don i södra Ryssland där vi var på själva valdagen. Vi var runt till ett antal vallokaler och såg många konstiga saker.

Vad var det som var konstigt?

– Jag såg bland annat fall av familjeröstning där männen pekade hur deras fruar skulle rösta, hur uppenbart minderåriga tilläts rösta och dubbla röstlängder där samma personer fanns med på flera olika ställen, med olika nummer.

– När rösträknandet satte i gång på kvällen kunde jag se att högen med röster inte matchade vad som skrevs upp som resultat. När jag frågade om det verkligen kunde stämma, svarade ”Förlåt, förlåt så tokigt det blev. Vi har visst skrivit fel”.

Vad gör man som valövervakare om man ser oegentligheter under valdagen?

– Man har ingen rätt att lägga sig i och kräva några ändringar. Det man gör är att anteckna i sitt protokoll och rapportera till OSSE som sedan gör en sammanfattande bedömning om hur valet varit.

Fotnot. I ett pressuttalande på måndagen gav OSSE det ryska valet kritik och menade att det innehöll ”upprepade procedurfel och tydligt manipulerande”.

Mer läsning

Annons