Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sålde jaktveckor utan jaktmark – häktad för bedrägeri

En trettioåring som bor i Gästrike Hammarby sålde jaktveckor på blocket utan att ha någon jaktmark ordnad. I går häktades han vid Gävle tingsrätt misstänkt för bedrägeri.

Annons

Hittills har 30-åringen fått in drygt 68 000 kronor genom att sälja jaktveckor till minst åtta privatpersoner. Han medger att han tagit emot pengarna och att han ännu inte har någon jaktmark fixad för jakten.

– Men jag har ju några veckor på mig att fixa mark. Innan jakten skulle ske i september finns det ju inget brott, säger den misstänkte.

– Om jag får gå fri kommer jag att kunna ordna mark, det är jag säker på. Om inte ska jag betala tillbaka pengarna, jag får låna pengar privat så att jag klarar det, säger han.

Men pengarna han fått in genom annonsen är redan använda till att betala skulder.

Åklagare Mikael Hammarstrand menar att det är fråga om grovt bedrägeri.

– Än så länge är det inte fråga om så jättestora summor, men det kan fortsätta ramla in pengar. Om NN försätts på fri fot finns en stor risk att han fortsätter sin brottsliga gärning genom att hantera pengar på kontot, menar han.

Tidigare dömd

30-åringen har tidigare bott i Hälsingland, och så sent som i våras fick han en villkorlig dom av Hudiksvalls tingsrätt efter en liknande affär. Då fick han in hela 422 000 kronor. 43 personer blev blåsta på den jaktvecka de betalt för. 30-åringen säger att han inte heller då hade uppsåt att lura någon, han hade jaktmark på gång, men något gick snett. Han har varit med på jakt mer än halva sitt liv, och berättar att han tidigare har arrangerat jakter.

– Det är lättförtjänta pengar om allt fungerar, säger han.

Domstolen bedömde att 30-åringen ska vara häktad eftersom det finns risk för fortsatt brottslighet om han släpps fri. Åtal ska vara väckt inom 14 dagar.

Mer läsning

Annons