Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säljer känt Gävlekafé – och drar till sjöss?

/
  • VILL VIDARE. När Stortorget och Nygatan byggdes om försvann kunderna för Gun Vendin på Café Gourmet. Men det är inte på grund av dålig lönsamhet hon säljer, utan för att få en ny utmaning. ”Jag har jobbat själv så många år, så nu är det dags att träna på att jobba med andra”, säger hon, och låter sig motvilligt fotograferas.

Gun Vendin från Hamrånge har drivit Café Gourmet på Nygatan i Gävle i tio år. Nu säljer hon kaféet, för att hitta nya utmaningar – och ett mer fysiskt krävande arbete.

– Jag vill jobba på Finlandsbåt, säger hon.

Annons

Gun Vendin började yrkeslivet på Norrsundets bruk som 18-åring, och ensam tjej bland gubbarna på det gamla renseriet. Efter sex år klev hon över till restaurangbranschen och drev ”markan” på bruket tillsammans med sin mor i nästan 20 år. Samtidigt hade de också värdshuset Gyllene Oxen.

– Efter 25 år innanför staketet kände jag att jag ville göra något annat, men jag hade fruktansvärt roligt där, så det föll en del tårar när jag skulle därifrån. Jag kände gubbarna nästan som min egen familj i och med att jag hade jobbat med dem i fabriken, säger hon.

Så 2001 köpte hon Café Gourmet i affärshuset Konturen. Från början hade hon två anställda, men med allt hårdare konkurrens räckte arbetet inte till åt dem, utan Gun har vant sig vid att jobba själv.

Det blir långa arbetsdagar, ofta 13 timmar, från förberedelser till stängning. Men det har egentligen aldrig stört Gun, som är morgonpigg, tycker om att jobba, och har valt bort att bilda egen familj.

– När vi hade Gyllene Oxen jobbade jag där fredag lördag och på markan i veckan. Det var sju dagar ena veckan och sex dagar nästa. Jag behöver egentligen ett kroppsligt tyngre jobb, så därför känns 13 timmar inte så mycket, säger 53-åringen övertygande.

Testa något nytt

Det nuvarande hyreskontraktet löper ut i januari och eftersom Gun Vendin har väntat länge på en ombyggnad tyckte hon att det var dags att förhandla om kontraktet. Sedan kom tanken att det kanske är dags att gå vidare.

Gun Vendin skulle vilja testa att jobba på en Finlandsbåt.

– Jag behöver mer ansträngning till kroppen, och så är jag väl nyfiken och vill prova på. Jag skulle vilja prova att vara anställd ett tag och se hur det funkar med andra människor, säger hon och skrattar.

Om det skulle bli någon fritid över tänker hon anmäla sig till byvakten i Hamrånge, eller ägna sig åt släktforskning.

Söker rätt köpare

Så nu hoppas Gun Vendin hitta rätt köpare till kaféet, som har 75 sittplatser.

– Jag tycker att jag har fått fint här, så det vore idiotiskt att slopa det. Jag har skaffat en varmluftsugn och kylbänk att stå och arbeta vid. Jag har väl fått det som jag ville ha det, och då vill jag ha något nytt. Det är nog så jag funkar, säger hon.

Mer läsning

Annons