Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sällan höga straff för barnmisshandel"

/

– Hade det varit en kvinna hade det definitivt blivit sex månaders fängelse eller mer för misshandel av en enda kvinna.
Det säger åklagaren Ann-Charlotte Bålman som är kritisk till domen mot den 37-åriga pappan som dömts till skyddstillsyn för att ha misshandlat och kränkt sina fem barn under tre år.

Annons

Mannen dömdes till skyddstillsyn med samhällstjänst i 190 timmar för grov fridskränkning och misshandel. Han ska bland annat ha slagit sina fem barn med ett bälte, en träpinne och en toffel vid upprepade tillfällen under tre år.

– Jag hade pläderat för ett längre fängelsestraff. Om en kvinna utsätts för det här har det högt straffvärde och nu är det flera barn, säger Ann-Charlotte Bålman.

I domen finns endast två rader om påföljden och knappt någon motivering. Domaren Erland Hesslow vill inte kommentera varför mannen inte dömdes till fängelse. I domen konstateras bland annat att en del av gärningarna bedöms som ringa och att en del av misshandeln kan ha ägt rum före tiden som åtalet tar upp och alltså inte kan omfattas av domen.

– Jag har liten förståelse för att slag med bälte mot ett ben skulle vara ringa brott, säger Ann-Charlotte Bålman.

Åsa Landberg på Rädda Barnen är psykolog och terapeut för barn som blivit utsatta för misshandel och kränkningar.

– Generellt sett blir det sällan höga straff för barnmisshandel. Det är jättesvårt att säga varför det är så.

Hon hänvisar till en doktorsavhandling som lades fram för några år sedan där man konstaterade att av 110 fall blev det endast fängelsestraff i 2–3 fall.

– Risken är att man inte tar de här brotten på allvar. Sedan vet jag inte om högre straff skulle lösa problemet egentligen. Det viktiga är att man förebygger barnmisshandel och skyddar barnen.

Åsa Landberg skulle gärna se att det fanns så kallade barnahus i hela Sverige där bland annat polis, åklagare, läkare och socialtjänst samarbetar om brott mot barn.

Ann-Charlotte Bålman har ännu inte bestämt om hon ska överklaga domen.

– Men det finns en hel del som talar för det. Det är viktigt att domstolen markerar att man ser allvarligt på brott mot barn.

Mer läsning

Annons