Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Salmonella på Gävleanstalten

/

Det finns salmonellasmitta på Gävlefängelset.
Hittills har två personer, en anställd och en intern, testats positivt men ytterligare ett 40-tal tester är inlämnade för analys. Varifrån smittan kommer är ännu okänt.

Annons

Häromdagen informerades personal och intagna på Gävleanstalten om att det finns salmonellasmitta i fängelset och erbjöds möjligheten att lämna prover.

– Vad som har sagts är att symtomen är plötsliga buksmärtor, feber och diarréer och det kan ju stämma in på fler sjukdomar så det är inte lätt att veta. När vi presenterade informationen var det några som kom på att de hade känt av det här med magknip men det kan ju vara något annat, säger Håkan Ström, kriminalvårdschef i Gävleborgs län.

Salmonellainfektion klassas enligt smittskyddslagen som en allmänfarlig sjukdom och ska anmälas till smittskyddsläkaren i landstinget och Smittskyddsinstitutet. I Sverige rapporteras cirka 4 000 fall per år och de allra flesta är smitta från utlandet. Bakterierna förekommer vanligen hos exempelvis nötkreatur, grisar, hönsfåglar, vilda fåglar och sällskapsdjur som hund, katt, orm och sköldpadda.

Smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo ser det som mest troligt att smittan kommer från mat. En annan förklaring är att den skulle finnas i vattnet men det är mycket ovanligt.

– Då skulle väldigt många bli sjuka. Handlar det om enstaka fall, då är det något som vederbörande har ätit. Det kan man utgå ifrån, förklarar han.

Att prata om ett salmonellautbrott på anstalten är för tidigt, anser han.

– Min förhoppning är att det inte är fler sjuka. Men det får vi se.

– Ja, jag kan då inte se någon orsak att det inte skulle vara det. Det är inte direkt någon restaurang.

När smittskyddsläkarna ska spåra salmonella handlar det främst om att få svar på två frågor: var har du varit och vad har du ätit? Av det brukar det gå att dra rätt slutsatser. Signar Mäkitalo påminner om en händelse i Gävle 2007 då tolv personer blev sjuka. Det visade sig att de ätit majonnäs gjord på smittade, polska ägg.

På Gävlefängelset finns det ett kök som lagar mat för en del av de intagna samt avdelningar med självförvaltning där fångarna själva köper och lagar sin egen mat.

– Inget annat än att vi har informerat alla personal och alla intagna om vikten att vara noga med handhygien och sådana saker. Och vi erbjuder folk att testa sig, säger Håkan Ström.

Miljökontoret har gjort en inspektion av köket vid Gävleanstalten, men inte funnit något anmärkningsvärt.

Mer läsning

Annons