Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saluhallen i Valbo öppnar snart

/
  • NJUTER. Redan nu ser han hur köttstyckarna jobbar i lokalen. Mikael Dilén hade hoppats vara igång innan jul, nu är slutet av januari den nya målsättningen.
  • BONDENÄRA SALUHALL. Det blir namnet på saluhallen i Valbo. Mikael Dilén är mycket nöjd med slakterilokalerna som han hyr för verksamheten.
  • SKA JOBBA HÅRT. En efterlängtad idé är att kunna köpa ekologisk ost, kyckling och grönsaker på samma ställe. Nu väntar några månaders hårt arbete för Mikael Dilén och hans familj innan drömmen blir verklighet.

Far och son Dilén, Nils-Erik och Mikael, slår upp portarna till Gästriklands enda saluhall i slutet av januari.

I slakterilokalerna i Valbo ska det skapas lanthandelkänsla och kunderna kan fylla en korg med ost, kött, grönsaker och kyckling från lokala gårdar.

Annons

Bondenära saluhall. Så ska verksamheten heta som öppnar i de 700 kvadratmeter stora lokalerna i Farmechuset i Valbo. Här fanns tidigare Scans slakteri, men de stängde efter att lokalerna rustades 1972.

Nu ska det ruskas liv i dem igen. Årsundabon Mikael Dilén ska tillsammans med Bondenära marknad, ekologiska köttproducenter, Ockelbo kyckling, Älvkarleby lax och vilt och flera andra skapa en saluhall. Köttet ska styckas och hängmöras på plats. Sedan får kunden välja från den manuella disken.

– En dröm för mig och min far som båda har en passion för mat. Problemet i dag är att många ekologiska producenter har för liten volym för att få ut det i butikerna. Vi kan vara en närmare länk till kunden, säger Mikael Dilén, som tidigare jobbat som butikschef i olika mataffärer. Han har nu satsat drygt en miljon i verksamheten.

Han visar runt i lokalerna. Här finns två kylrum, en stor kaklad hall för styckeri och kontorslokaler som ska göras om till butiksdel. Tanken är att det ska vara ekologiskt nästan hela vägen. Det är högst 25 mil till producenterna och källsortering är en viktig del av saluhallen.

Ett nytt koncept är Årsundagrisen som inom ett halvår ska leverera ekologiskt närproducerat griskött. Ett problem är att få tag på KRAV-märkt fisk i Gävleborg och man letar efter fler producenter.

– Vi har tagit oss an en jätteuppgift och det är en utmaning. Men det är fantastiskt kul att snart kunna erbjuda mat till hög kvalité.

Men läget då? Farmechuset ligger några 100 meter från Nybokrysset i Valbo och Mikael Dilén tror på placeringen.

– För Gästrikeborna är det här ganska centralt och tillgängligheten är stor. Fördelen är även att nu slipper folk åka runt till flera ställen och leta ekologisk mat. Här ska allt finnas samlat.

De generösa öppettiderna, vardagar fram till klockan 19 och lördagar till klockan 17 är även en del av konceptet.

 

Mer läsning

Annons