Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Samarbete kan lösa Gävles problem”

/
  • Presskonferens. Riksdagsledamoten Tomas Tobé (M) efterlyser mer politiskt samarbete och mindre hård oppositionspolitik för att komma till rätta med Gävles problem med hög arbetslöshet, brotsslighet och dålig integration.

Gävles politiker måste bli bättre på att samarbeta över blockgränserna. Det tror rikspolitikern Tomas Tobé (M) är det bästa receptet för att lösa Gävles segdragna problem med arbetslöshet, brottslighet och bristande integration.

Annons

Det är ingen nyhet att Gävle uppvisar dystra siffror jämfört med riket när det gäller arbetslöshet och brottsstatistik. Integrationen går också knackigt i den mån att de utrikesfödda har svårt att slå sig in på arbetsmarknaden.

Efterlyser bättre ledarskap

– Man skulle kunna använda siffrorna till att driva stenhård opposition, men jag tror inte att problemen skulle lösa sig bara för att Moderaterna fick makten. Ibland är det mer konstruktivt att sträcka ut en hand och söka ett brett samarbete, säger riksdagsledamoten Tomas Tobé (M) i ett utspel där han efterlyser ett bättre lokalt politiskt ledarskap för att få bukt med problemen.

Samlas över blockgränserna

Han uppmanar därför de lokala politikerna att samlas över blockgränserna och menar att även hans partivänner i den lokala oppositionen måste bjuda till och vara konstruktiva.

– Jag vill inte recensera mina partikamrater. Det finns nog de som tycker olika.

Som lyckade exempel i andra kommuner tar han Västerås, där de lokala aktörerna gjorde en arbetsmarknadssatsning i samband med lågkonjunkturen 2008, som ledde till att 2 000 ingenjörer rekryterades till näringslivet under 2009 och 2010. Även Solna, där man satsat på att ge nyanlända heltidssysselsättning och därmed kortat vägen ut i arbetslivet.

Behöver tydliga mål

– Gävles politiker behöver sätta upp några tydliga mål för hur man ska vända utvecklingen. Jag vill inte komma med några färdiga paket, men det behövs en nystart för att skapa lite framtidshopp.

Gävles rånvåg var förra hösten och arbetslösheten har varit ett stort problem länge. Varför gör du det här utspelet nu?

– Det handlar till 100 procent om att jag blir kontaktad av väljare som tycker att politikerna inte tar tag i problemen som finns i Gävle.

Mer läsning

Annons