Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samband mellan restaurangbränder

/
  • 30-åringen som drev en konkurrerande krog i Gävle när CH brann var en av de två som häktades på torsdagen. Vid sin sida har han advokaten Curt Sandström.
  • orbjörn Säfström och Lennart Styrman, spaningsledare i CH-brandsutredningen ända sedan 2005 ser slutet på den långa utredningen och var mycket glada och nöjda när de kom till torsdagens häktningsförhandlingar.

Personerna som misstänks för CH-branden 2005 har alla tydliga anknytningar till den kriminella världen i Uppsala och till krogbranschen där.

Men det finns också förbluffande många kopplingar till en annan restaurangbrand i Gästrikland 2004 – den på Granliden i Storvik.

Annons

Omkring CH-branden fanns det omedelbart en stor ryktesflora. Många gällde den nu 30-årige man med kopplingar till kroglivet i Uppsala som då drev en konkurrerande krog i Gävle. När CH-brandsutredningen nu går mot sitt slut visar det sig att det första ryktet om Uppsalaanknytningen kan ha varit det rätta.

Men en genomläsning av domar och andra dokument som rör de misstänkta visar också flera samband med personerna som vid den tiden stod bakom restaurang Granliden i Storvik.

Den 30-årige Gävlekrögaren var åren 2002–2004 misstänkt för ett brutalt mord i Uppsala (se artikel intill). Medmisstänkt var en annan 30-åring som då bodde i Gävle. Denne är nära släkt med mannen som drev restaurangen i Granliden när den brann 2004.

Ägde Granliden

Fastigheten där restaurang Granliden i Storvik finns ägdes vid tiden för branden i tät följd av flera olika bolag.

Vid en tidpunkt fanns en 42-årig Uppsalakrögare med som ägare. I en rättslig tvist som har uppstått efter branden var han kallad som vittne för att redogöra för vilka skador fastigheten fått.

Samme 42-årige Uppsalakrögare stod vid den tiden även bakom en stor nattklubb i Uppsala. Med den krogen har alla tre CH-brandsmisstänkta haft att göra på olika sätt.

42-åringen åtalades och dömdes för att Uppsalakrogen under 2003 serverade alkohol trots att kommunen dragit in tillståndet. Då var den blivande Gävlekrögaren och nu CH-brandsmisstänkte 30-åringen serveringsansvarig där.

Han konfronterades av poliserna, men meddelade att man inte hade för avsikt att sluta servera alkohol, framgår det av polisutredningen.

I en dom framgår det att Gävlekrögaren även var tilltänkt att ta över Uppsalakrogen efter 42-åringen. Där kan man också läsa att även en annan av de CH-brandsmisstänkta ville vara med. 46-åringen som häktades i Gävle i går erbjöd sig att vara medhjälpare till Gävlekrögaren.

Enligt Torbjörn Säfström, polisens spaningsledare för CH-branden har personsambanden mellan CH och Granliden ingen betydelse i den nuvarande polisutredningen.

– Men jag förstår vad du syftar på. Vi har naturligtvis också noterat det, säger han.

Brandorsaken ännu oklar

Branden på Granliden har aldrig fått någon förklaring. Mannen som då drev restaurangen var en tid så starkt misstänkt att försäkringsbolaget vägrade att betala ut pengar till honom. Men polisutredningen ledde ingenstans.

Lena Glimmerbeck som tog över restaurangen 2005 råkade samma år också ut för en snarlik brand.

– Jag kan aldrig tro att den branden var riktad mot oss. Den måste ha en annan förklaring. Vi har ingenting med de gamla ägarna att göra, och det är skönt, säger hon i dag.

 

Mer läsning

Annons