Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samhälle är ett säkert val

Allt fler ungdomar väljer att läsa samhälle eller natur på gymnasiet.

Att programmen är högskoleförberedande är avgörande för många.

– Samhälle är ett säkert val, säger Lorin Arabi som går på Vasaskolan.

Annons

Lorin Arabi sitter med klasskompisarna Patrik Eriksson, Matilda Wennberg, Jenny Holgersson och Paulina de Klerk i biblioteket på Vasaskolan i Gävle. De går andra året på internationella samhällsvetenskapsprogrammet. Att välja samhällsvetenskaplig linje var en självklarhet.

Gymnasieutbildningen ser de som en delsträcka på vägen mot högskolan. Det viktigaste är att få bra betyg och läsa mycket kurser så att dörrarna är öppna när det är dags att läsa vidare. Redan i årskurs ett började diskussionerna i klassen om vilka kurser man skulle välja som ger högskolebehörighet.

– Jag har absolut ingen aning vad jag vill bli. Men jag kommer definitivt att plugga vidare. Jag vill ha en bred utbildning. Går man en yrkesutbildning känns det som att man redan valt, säger Paulina de Klerk.

– Egentligen är väl samhälle för de som är osäkra. Då väljer man något brett, säger Matilda Wennberg som siktar på att bli jurist.

Att allt fler väljer teoretiska program som samhälle och natur tror de beror på att det är svårt för unga att få jobb.

– Klimatet på arbetsmarknaden ser ut så att man måste läsa vidare efter gymnasiet för att ha en chans att få jobb, säger Matilda Wennberg.

– Många är väldigt duktiga och det är hård konkurrens, säger Paulina de Klerk.

Internationella samhällsprogrammet är krävande. De läser en stor del av utbildningen på engelska och jobbar ofta i projekt där flera kurser ingår samtidigt.

– Det är ett bra val. Vi lär oss mycket, säger Lorin Arabi.

– Men så här i efterhand kan jag tänka att jag skulle ha valt vanliga samhällsprogrammet eftersom det är lättare. Det gör ändå ingen skillnad på betygen, säger Paulina de Klerk.

Mer läsning

Annons