Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samkraft köpervindkraftverki Järbo och Lingbo

/

Det kommunägda vindkraftsbolaget Samkraft AB vill köpa tre vindkraftverk för sammanlagt 114 miljoner kronor. Två av verken ska ligga i Järbo och ett i Lingbo och alla ska tas i drift runt årsskiftet.
– Det är viktigt att komma igång för att vi ska anses som ett seriöst verkande vindkraftsbolag, säger Samkrafts vd Sten Gabert.

Annons

Samkraft AB, som är ett regionalt vindkrafts bolag ägt av energibolagen i ett tiotal kommuner i Gästrikland, Hälsingland och Norduppland, vill att ägarkommunerna går i borgen för en investering på totalt 114 miljoner kronor i tre vindkraftverk.

För Gävles del innebär det ett borgensåtagande på 36 miljoner kronor. Åtagandet har godkänts av styrelsen i Gävle Stadshus AB och ska nu upp för slutgiltigt beslut i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Enligt uppgift har redan Bollnäs, Söderhamn, Nordanstig, Ljusdal och Hofors godkänt sina åtaganden. Förutom Gävle återstår bland annat Sandviken, Ockelbo och Älvkarleby.

– Jag vill inte föregå några beslut, men vi hoppas att alla kommuner stöder det här, säger Sten Gabert.

Han berättar att investeringen i de tre vindkraftverken främst är ett sätt att komma igång ordentligt med bolaget Samkraft. Tanken är att man på sikt ska bygga och äga fler vindkraftverk.

– Nu vill vi komma på banan och få in ett positivt kassaflöde. Det är viktigt för att vi ska anses som ett seriöst verkande vindkraftsbolag.

Även om tiderna har blivit sämre med bland annat svagare krona och lägre elpriser är han inte orolig för att investeringarna ska betala av sig.

– Det här är inte samma lysande affär som det hade varit för ett år sedan, men det är ändå lönsamt på sikt. Vår ambition är att vara positiva för ägarkommunerna och bidra till en tillväxt i regionen, säger Sten Gabert.

På Vettåsen i Järbo har företaget Eolus Vind redan påbörjat arbetet med att bygga fem vindkraftverk. Det är de två första av dem som planeras att säljas till Samkraft för totalt 76 miljoner kronor. En affär väntas vara klar inom några veckor och de två verken kan vara i drift runt årsskiftet eller kanske redan innan.

På Vackerdalsberget i Lingbo ligger planeringen lite senare. Där ska Samkraft köpa av företaget Ownpower Projects. Men det vindkraftverket, som beräknas kosta 38 miljoner kronor, tas i drift någon gång under 2010.

Samkraft jobbar även med omkring sju andra områden i länet som kan bli aktuella för vindkraft. Samråd kring en anläggning på 8-10 vindkraftverk i Trödje hölls i somras.

Mer läsning

Annons