Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Samordning behövs för att klara jobben”

/
  • Handlingskraftig. Näringsministern Maud Olofsson fick också tillfälle att handla av Ann Florén på Sahflors Skafferi.

Näringsministern Maud Olofsson (C) förordade samarbete och samordning och inte mer pengar som verktyg mot krisen när hon besökte Gävle på fredagen.
– Det är väl bra om man använder pengarna som finns innan man ropar på nya, sa hon vid en pressträff på Sahflors Skafferi på Drottninggatan.

Annons

Hon menade att regionerna redan fått mycket pengar och resurser för att möta varslen och hjälpa företag att växa.

– Det är lätt att säga att det behövs mer pengar. Men använd de pengar som finns först. Det är viktigt att koordinera insatserna så att de finns för varslade och företag som behöver hjälp, sade Maud Olofsson och tog som gott exempel landshövdingen Barbro Holmbergs samordning av insatserna när massafabriken i Norrsundet lades ned.

Vid Gävlebesöket pratade hon med politiker, handläggare och företagare för att få synpunkter på hur det så kallade regionala tillväxtarbetet fungerar.

Det är insatser som finansieras med både statliga, kommunala och EU-medel.

Hon passade också på att träffa kvinnliga företagare som utsetts av regeringen för att sprida företagandets lov i skolor och på andra ställen i länet.

– Vi behöver fler kvinnor som startar och driver företag. För mig är det inte i första hand en jämställdhets- utan en tillväxtfråga. Kvinnor har lite andra affärsidéer och tänker annorlunda, sa Maud Olofsson.

En av ambassadörerna är Ann Florén, delägare i Sahflors Skafferi.

– Fler borde se krisen som en möjlighet att skapa sitt eget jobb. Det är inte bara ungdomar som kan starta eget utan det är också något för dem som kommit upp i åldern, menade Ann Florén.

Några andra tyckte att regler borde ändras för att underlätta för arbetslösa att dra igång företag utan att riskera hela arbetslöshetsersättningen.

Anna-Karin Tillström, delägare i reklambyrån Baringo, pekade på problemet att man efter studenten måste vänta tre månader innan man kan få starta-eget-stöd.

– Det jobbar vi på, sa Maud Olofsson som vid träffen i Gävle också pekade på betydelsen av att öppna offentliga sektorn för privata företagare.

– Så länge som den offentliga sektorn fortsätter vara offentlig är det svårt för kvinnor att starta och driva företag. Det är också så att kommunerna många gånger inte är så intresserade av att kvinnor knoppar av verksamhet.

Annons