Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samtalsakuten åter hotad

Framtiden för Samtalsakuten i Gävle är osäker.

Den tioårsjubilerande verksamheten fick i år bidrag från landstinget med förbehållet att även Hälsingland skulle inlemmas.

Detta har inte varit möjligt och nu är personalen varslad om uppsägning.

Annons

Samtalsakuten har kommit till genom ett avtal mellan Svenska Kyrkan och Landstinget Gävleborg. Via fyra halvtidstjänster fördelade på en socionom, en präst, en diakon och en psykiatrisjuksköterska har människor i "friska livskriser", till exempel i samband med skilsmässa eller dödsfall, snabbt kunnat få någon att prata med.

Förra sommaren ville landstinget dra sig ur samarbetet med motiveringen att det strider mot det så kallade fria hälsovalet. Till slut gjordes ändå en överenskommelse där Samtalsakuten fick pengar för att fortsätta 2010 ut. Men bidraget var förenat med villkor. I dag utnyttjas verksamheten i princip bara av Gästrikebor, men landstinget vill även ha med Hälsingland.

Flera försök att få med församlingarna i länets norra del har dock gått i stöpet, vilket nu hotar verksamheten.

– Jag är kritisk till att man måste dra ner i Gästrikland bara för att vi inte får till det i Hälsingland. Här är vi etablerade och har en funktion, säger Marie Löhman, Samtalsakuten.

Även om landstingets psykosociala team under åren byggts upp för att även kunna ta hand om friska kriser tycker hon att Samtalsakuten fortfarande spelar en viktig roll.

– Vi jobbar inte med terapier eller behandlar depressioner. Vi är helt enkelt samtalare, säger hon.

Det varsel som nu ligger väntas leda till beslut om uppsägningar inom kort. Landstinget vill inte lämna några besked om fortsatt finansiering före valet och Svenska Kyrkan kan inte vänta.

Landstingsrådet Tommy Berger (S) vill ändå lämna frågan öppen tills vidare.

– Men möjligheterna att få ett stort engagemang i de här frågorna under valrörelsen är utsiktslös, säger han.

Mer läsning

Annons