Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandviken kan få en rullande förskola

/
  • mobil förskola. Förskolebussar med ur- och skurpedagogik finns sedan tidigare på flera platser i landet. Nu funderar även Sandvikens kommun på att köpa en så kallad mobil förskola med placering i centrala stan och med Högbo Bruk som utflyktsmål nummer ett.

En förskolebuss med plats för 22 barn kan bli en av lösningarna på den akuta platsbristen inom barnomsorgen i Sandviken.

Tanken är att bussen ska fungera som en rullande ur- och skurförskola med Högbo Bruk som en av uppställningsplatserna.

Ny förskola med kulturprofil i gamla Hammargymnasiet är en annan lösning som nu diskuteras.

Annons

Som Arbetarbladet tidigare berättat är det en ny babyboom på gång i Sandviken med fler födda barn, ovanligt många gravida kvinnor och med stor inflyttning av barnfamiljer. Dessutom har det blivit ökad efterfrågan på förskoleplatser sedan även treåringarna nu fått rätt till gratis förskola, så kallad allmän förskola.

På kommunen har man blivit något överraskad över att behovet av nya platser ökat så snabbt.

– Det går inte att göra exakta prognoser, konstaterar Ann-Catrin Brockman (S), kunskapsnämndens ordförande.

Hon har kallat nämnden till ett extra möte i nästa vecka. Skolpolitikerna väntas då gå till kommunfullmäktige och begära att få tidigarelägga planerade investeringar inom förskolan för att snabbt kunna ordna fram platser åt alla barn som behöver det.

En av lösningarna som diskuteras är alltså att Sandviken ska satsa på en rullande ur- och skurförskola. Det blir i så fall en specialbyggd förskolebuss med matplats, torkskåp, toaletter och utrymme för inneaktiviteter som varje dag utgår från en av förskolorna i centralorten. När vädret så tillåter åker barn och personal till exempelvis Högbo för uteaktiviteter.

En nödlösning

Enligt Ann-Catrin Brockman är förskolebussen ingen nödlösning.

– Det här är ett bra alternativ för dem som vill jobba lite annorlunda. På andra ställen i landet där man haft mobila förskolor har det fungerat utmärkt. Det har också visat sig att sjuktalen gått ned för både barn och personal.

Behovet av platser är dock på sikt mycket större än vad förskolebussen kan tillgodose. En helt ny förskola med fyra avdelningar är sedan tidigare planerad att starta 2012. Men vid mötet i nästa vecka väntas kunskapsnämnden begära att få tidigarelägga investeringen till 2011.

Ombyggnad i antingen före detta Hammargymnasiet eller snart tomställda Sandbacka skola är huvudalternativen.

– Min egen tanke är att vi skulle kunna starta en kulturförskola i Hammargymnasiet om det blir kulturskola i Folkets Hus-kvarteret, säger Ann-Catrin Brockman.

Mer läsning

Annons