Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sång och rackartyg vid 100-årsjubileum

/
 • En bra skola. Kerstin Skogsberg tycker att tiden på Hemlingby skola var bra. ”Det var ordning och reda på den tiden och vi elever hade ett bra kamratskap”, säger Kerstin Skogsberg, som besökte Hemlingby skola vid dess 100-års jubileum på lördagen.
 • Fullsatt. När besökarna samlades i kyrksalen på Hemlingby skola var antalet besökare långt fler än vad skolans personal hade hoppats på.Uppklädda. Hemlingby skolas lärare var klädda som gamla tiders lärare. Sylvia Lindell, som arbetar som förskolelärare, satt vid katedern i ett av skolans klassrum.
 • Bodde på skolan. Valborg Berge, i mitten, bodde på skolan mellan 1945                och 1985. Hon kom i sällskap med sonen Björn Berge och dottern Lena Lagerström, som står bakom modern i bild.Psalmer och visor. Elever vid skolan sjöng psalmer som förr i tiden och sjöng också visan ”När lillan kom till jorden” vid Hemlingbys skolas 100-års jubileum på lördagen.

100 år har gått sedan Hemlingby skola tog emot den första skolklassen. På lördagen jubilerade den och besökarna bänkade sig i kyrksalen för att lyssna på sång och berättelser om rackartyg.

Annons

Kyrksalen på Hemlingby skola var knökfull när skolans elever sjöng sina psalmer och visor. Här samlades elever från 30-, 40- och 50-talen och dagens elever och deras föräldrar.

Eleverna sjöng bland annat visan ”När lillan kom till jorden”. Och i den stunden var det ett och annat öga som tårades.

Tre gamla elever, Tord Westlund, Torsten Larsson och Runa Avenhem, klev sedan upp på scenen och redogjorde för rackartyg under deras skoltid.

– Hade man mössan på sig när man klev in över tröskeln fick man omedelbart en kvarts kvarsittning. Vid ett tillfälle hade jag två och en halv timmes kvarsittning när veckan var slut. Men lärarinnan hade låst dörren och glömde att vi satt i klassrummet. När klockan var halv sex hoppade jag ut genom fönstret, berättade Tord Westlund.

Torsten Larsson, klasskamrat med Tord Westlund, var snabb i tanken och slängd i käften redan på den här tiden. När magister Otto Torsson skrev upp begynnelsebokstäverna i veckans dagar under en lektion skulle eleverna komma med förslag på ord med samma bokstäver. Orden skulle bilda en mening.

Det bar sig inte bättre än att Torsten Larsson räckte upp handen och kom med följande förslag: ”Satan måtte ta Otto Torsson före lördag”. Med tanke på dåtidens syn på ordning och reda var det modigt av lille Torsten och komma med det förslaget.

– Jag ville alltid ställa upp på kompisarna genom att bjuda dem på ett skämt, säger han.

När Magister Otto Torsten hade hämtat sig från Torstens slagfärdiga mening bad han eleverna börja med lördagen och gå baklänges genom veckans dagar. Torsten Larsson kom lika snabbt med ett nytt förslag: ”Låt fan ta Otto Torsson med det samma”.

Besökarna i kyrksalen vek sig av skratt vid det här laget.

En av de äldre besökarna var Valborg Berge. Hon bodde på skolan mellan 1945 och 1985, efterson hennes man arbetade som lärare i Gävle. Hon kom till jubileumsfirandet i sällskap med sonen Björn Berge och dottern Lena Lagerström.

– Jag bodde här mellan 1953 och 1972 och gick ett år på skolan. Mina söner har också gått här, berättar Lena Lagerström.

Mer läsning

Annons