Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt straff för guldrånare

Hovrätten sänker straffet med ett halvår vardera för de båda rånare som höll två kvinnor och två små barn inspärrade i ett hus i Andersberg en hel dag i våras. Rånet ska inte betraktas som grovt, enligt hovrätten.

Annons

Tingsrätten dömde de båda för grovt rån till fyra års, respektive fyra år och fyra månaders fängelse. Men när hovrätten granskade det hot och det våld som präglade gisslansituationen i villan, kommer man fram till att det inte var så allvarligt att brottet ska betraktas som grovt.

Indirekta hot
Hoten mot kvinnorna var indirekta och det våld som användes var på inget sätt livsfarligt, och orsakade ingen kroppsskada, skriver hovrätten i domen.

Under rättegången berättade de båda kvinnorna, mor och dotter, om skräckupplevelsen under fem timmars fångenskap. Mamman bands på en stol, tog sig loss och trycktes ned på golvet.
– Jag har inte haft något liv efter det här, berättade hon under rättegången i Gävle i juni.

När dottern kom hem blev hon också gisslan tillsammans med sina två små barn. Hon känner numera olust över att besöka Gävle och föräldrarnas villa, berättade hon.
Inte förrän hon ringde sin far och lockade ur honom var nyckeln till kassaskåpet fanns löstes de ur fångenskapen och rånarna försvann med bytet.

Tänkte inte anmäla
Familjen blev så skakad av händelsen att man först inte tänkte göra en polisanmälan.
Även hovrätten konstaterar att rånet ur offrens perspektiv har varit både skrämmande och mycket psykiskt påfrestande.

Men när det gäller att bedöma om rånet juridiskt ska betraktas som grovt eller inte gör hovrätten ändå en annan bedömning än tingsrätten.

Hovrätten skriver att stämningen under rånet inte var särskilt hotfull och noterar till exempel att barnen inte utsatts för något hot.

Tjuvarna kom över en dyrbar klocksamling, guld och andra värdeföremål för omkring 700 000 kronor. De kände i förväg till att värdefullt gods kunde finnas i villan.

Mer läsning

Annons