Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saras liv blev en del av teaterföreställning

/
  • Arne Andersson från Familjeslanten funderade över hur man konkret kan visa ungdomar hur det är att leva som skuldsatt. Svaret: En pjäs. Med hjälp av medel från Konsumentverket och Gävle kommun och stöd av ABF Gästrikebygden samt Folkteatern blev
  • I dag har Sara Söderberg utbildat sig, fått jobb och bor i ett radhus med sina barn. Under föreställningen kommer bland annat en film i vilken Sara berättar om sitt liv visas. – Jag vill förmedla hopp. Att det går att ändra sin situation om man vill, bara man är beredd att göra jobbet, säger hon.

Sara Söderberg har vunnit kampen mot missbruket – och utkämpar ännu den mot skulderna.

Nu sätter Folkteatern upp en föreställning om hur det är att vara skuldsatt för Gästriklands skolungdomar.

– Det känns bra, för min historia blir viktig, säger Sara.

Annons

Sara Söderberg, 36, är en av 11 875 personer i Gävleborgs län som har skulder hos Kronofogden. Hon är också en av 20 skuldsatta personer vars liv föreställningen "Jag lägger mina räkningar i tvättkorgen" bygger på.

Det handlar om personer med väldigt olika bakgrund, allt från sjukskrivna till högt uppsatta chefer.

Sara blev skuldsatt på grund av sitt missbruk som tog fart när hon var omkring 18 år. För nio år sedan kom vändpunkten. Då stod hon utan något kvar. "Gör du inget nu, hjälper vi inte dig mer", var beskedet från hennes familj.

Den här gången var Sara beredd att ta emot hjälpen och hon lyckades tillfriskna från missbruket. Men räkningarna hon avstått från att betala genom åren hade växt till ett skuldberg hos Kronofogden – och hon blev helt låst.

– Lägenhet, telefonabonnemang, internetuppkoppling. Jag kunde inte få något och var beroende av hjälp av andra, berättar hon.

För omkring ett år sedan besökte hon Arne Andersson på budget- och skuldrådgivare på Familjeslanten i Gävle för att få hjälp med att ansöka om skuldsanering. Ansökan gick igenom och om fyra år kommer hon att vara skuldfri.

Men det var genom mötet med Arne Andersson som hon blev en del av Folkteaterns föreställning. Det är nämligen Familjeslanten, en oberoende ideell förening som hjälper människor i hushållsekonomiska frågor, som är initiativtagare till föreställningen.

"Jag lägger mina räkningar i tvättkorgen" är svaret på frågan hur man på ett konkret sätt kan visa ungdomar hur det är att leva som skuldsatt.

Den kommer att ges som en turnerande föreställning för högstadieelever i Gästrikland med premiär den 14 november.

Mer läsning

Annons