Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Särskild mottagning för influensasjuka

Gävle sjukhus startar en specialistmottagning för patienter som drabbats av svininfluensan

– Syftet är att vi snabbt ska upptäcka riskpatienterna och förhindra att de blir svårt sjuka, säger Annika Hillgren Matsson som är vårdenhetschef på infektion.

Annons

För trots att den nya influensan ännu inte tycks ha slagit till på riktigt kommer det hela tiden en jämn ström av patienter som smittats och blivit så sjuka att de behöver sjukhusvård.

I genomsnitt är tre till fyra patienter inlagda på infektionskliniken på Gävle sjukhus.

Och för att se till att de patienterna får snabb vård och för att förhindra smittspridning har infektion nu startat en specialistmottagning för den nya influensan. Dagtid har det fungerat redan tidigare men nu ska man ha läkare tillgängliga även på kvällar och helger.

Men det är ingen mottagning dit patienterna själva kan söka sig utan man hänvisas dit efter att man varit i kontakt med antingen hälsocentralen, sjukvårdsrådgivningen eller akuten.

– Syftet är att avlasta och stötta den övriga vården. Patienterna ska aldrig behöva komma in i väntrummet på akuten där de kan sprida smittan utan istället komma till oss, säger Annika Hillgren Mattsson.

Tanken är också att man snabbt ska kunna sätta in behandling för att förhindra att patienterna blir så svårt sjuka att de behöver intensivvård eller i vård med konstgjord lunga.

Det kan handla om att man får andningshjälp, syrgas eller behandling med antivirala läkemedel som exempelvis Tamiflu.

 

Mer läsning

Annons