Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sarwan räknar för höjt NO-betyg

/
  • Hunnit mycket. En lugn vecka då man ändå har hunnit med mycket. Det är betyget från Hanna Löbergsli efter att halva veckan gått. Niorna på Stenebergsskolan har ägnat sig nästan helt åt matte och NO denna vecka. Det är ett sätt att försöka höja resultaten i de ämnena.
  • Hjälpte till. Johan Sjökvist är matematikutvecklare på Gävle kommun och förstärkte på Stenebergsskolan den här veckan. ”I kursplanerna nämns en rad förmågor. Jag har försökt få med så många förmågor som möjligt i den uppgift jag gett eleverna. Löser de den kan de i princip få MVG direkt”.Gör förpackning. Sarwan Alzuhairi klurar på hur det skulle gå att göra en förpackning av så lite papper som möjligt. Han har redan VG i matte, men försöker få MVG. Han tycker att veckan har varit rolig, lugn och väldigt annorlunda mot en vanlig skolvecka. Förutom praktiska ämnen som idrott och hemkunskap har niorna bara naturorienterade ämnen och matematik. Här får han hjälp av läraren Sara Ålenius som arbetar särskilt med elever som nyligen kommit till Sverige.

Matte och NO hela veckan. Det ger niorna på Steneberg en chans att fixa godkänt eller nå högre betyg. Matematik, det kan vara att skapa en perfekt förpackning till pingisbollar.

Annons

När en halvtimme av lektionen har gått kommer ungdomarna igång med sin uppgift, börjar klippa, tejpa, tänka och räkna. Hur kan man göra en förpackning för pingisbollar så att det går åt så lite papper som möjligt, och därmed spara pengar?

– Jag har aldrig sett något som säljs i en kon, så det är säkert ingen bra idé, säger Julia Brodin.

– Men vi måste ju räkna ut volymen på fler för att veta vilken som blir bäst, säger Nathalie Eriksson.

Sarwan Alzuhairi kommer på att om man tar bort hörnen på en kub borde det gå åt mindre papper. Det är värt ett försök.

De jobbar just nu med geometri. Area och volym. Men den här sortens uppgift är de inte så vana vid.

– Det är lite synd. För här får vi med alla moment som de ska klara i matten, säger Johan Sjökvist, matematikutvecklare på Gävle kommun, som den här veckan har gått in som lärare på Steneberg.

Där har niornas schema för en vecka helt rensats från ämnen som språk och historia. Det är naturvetenskap och matematik som gäller, avbrott görs bara för idrott och hemkunskap.

Tanken är dels att elever som ännu inte nått godkänt i NO-ämnena ska ha en chans att ta igen de delar de har kvar, till exempel från åttan. Dels att elever som redan har godkända betyg ska kunna fördjupa sig och höja betygen. Skolinspektionen har lyft fram det behovet när de granskat Gävles skolor. Även de elever som klarar sig bra behöver utmanas för att kunna utvecklas och nå högre resultat.

– Det har varit en ganska skön vecka men jag har ändå fått mycket gjort. Det är bra att man håller på med samma grej hela tiden, säger Hanna Löbergsli, som satsar på att höja sina betyg.

Mer läsning

Annons