Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätra bibliotek firar 40 år

/
  • Sagostund med omplåstring. Tvååringar från Sätragårdens förskola fick på måndagen höra en saga om Mamma Mu och sjunga sånger tillsammans med Sofia Jeppsson på biblioteket i Sätra. Meros, Araz och Fadima hjälpte till och plåstrade om Kråkan och Mamma Mu.
  • Mamma Mu, är det du? Meros Rahim, två år, plåstrade om Mamma Mu efter sagostunden på biblioteket i Sätra.
  • Sång- och sagostund. Biblioteket i Sätra firar 40 år med en rad olika arrangemang den här veckan. I går var det sång- och sagostund för de minsta. Mio Iller Givell stödteckande och berättade medan Sofia Jeppsson spelade gitarr.

Sätra bibliotek fyller 40 år och det firas med ett späckat program den här veckan.

Förskolebarnen på Sätragården besöker biblioteket en gång i veckan.

– Det är bra att de får bekanta sig med miljön. Här ges de möjligheten att lyssna på en saga och utveckla språket, säger barnskötaren Susanne Jonsson.

Annons

1969 öppnade Sätra bibliotek som ett av landets första integrerade skol- och folkbibliotek. Byggnaden ligger i anslutning till Stora Sätraskolan.

– Det är en fin lokal. Vi har bara byggt om en gång, för tio år sedan. Bokhyllorna har vi haft sedan vi öppnade för 40 år sedan, de är jättefina men de börjar bli dåliga, säger Maria Berglund Wallmo, enhetschef.

Hon tycker att det är viktigt för en stadsdel att ha ett eget bibliotek.

– Det blir som ett vardagsrum för alla som bor i stadsdelen. En träffpunkt dit alla kan komma, det kostar inget. Många barn kommer hit efter skolan och vi har även många tidningsläsare. Normalt har vi ungefär 400 besökare per dag.

Hela veckan arrangerar biblioteket olika evenemang. I går var det bland annat sång- och sagostund för de yngsta. Ett litet gäng med tvååringar fick lyssna på Mamma Mu när hon snubblade på stenen och fick ett stort plåster på magen. Sedan fick barnen plåster och de fick även plåstra om Kråkan och Mamma Mu.

Pedagogen Mio Iller Givell stödtecknade sagan och musikpedagogen Sofia Jeppsson spelade gitarr och sjöng. Stödtecken används bara för nyckelord.

– Stödtecken tydliggör det talade språket och barnet får använda fler sinnen för att kommunicera. Stödtecken eller TAKK fungerar både som alternativ och komplement till kommunikationen. De både hör, ser och talar, förklarar Mio Iller Givell.

TAKK utgår från svenska teckenspråket men är inte samma sak, det är en metod som används tillsammans med talat språk. Det kan användas av både hörande och hörselskadade barn.

I dag fortsätter 40-årsfirandet med poesiteater av Kulturskolans elever och i kväll ska jazzlinjens elever spela. Resten av veckan blir det bland annat sång och dans från hela världen, föreläsningar, utställningar, taekwondo, trumskola och disco. Firandet avslutas på lördag med ett stort tårtkalas till karibiska rytmer.

Mer läsning

Annons