Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sätras sexåringar får en egen skola

/
  • Ann-Charlotte Låks och Hans Stockselius framför nya skolan. Inne är allt klart men inte ute.

Det är inte bara kring Vallback som det händer saker i Gävles skolvärld.
Även i Sätra öppnar en ny skola i samband med att eleverna på Lilla Sätraskolan och Ulvsäterskolan ska mixas.
Sätraängsskolan.

Annons

Från och med den här terminen ska skolklasserna i Sätra mixas så att alla barn i stadsdelen som är lika gamla ska gå på samma skola.

Tidigare har både Lilla Sätraskolan och Ulvsäterskolan varit F–5-skolor men nu ska lågstadiebarnen gå på Ulvsäterskolan och mellanstadiebarnen gå på Lilla Sätra innan de i sexan börjar på Stora Sätra.

Tanken är att det ska här öka likvärdigheten för eleverna, förbättra skolresultaten och minska segregationen.

– För integration krävs mötesplatser och skolan är en sådan. Här kan vi riva murar och bygga broar, säger rektorn Hans Stockselius.

– Alla blir vinnare i ett samhälle där människor med olika bakgrund möter och berikar varandra.

I och med skolomgörningen passar man samtidigt på att flytta sexåringarna i förskoleklassen till nybyggda paviljonger i ena hörnet av Sätra ängar, där det tidigare var parklek.

Befolkningen i Sätra har ökat mycket och under förra året började 100 nya elever i skolorna i stadsdelen. Det har gjort de befintliga skollokalerna alldeles för trånga, även om det inte kommit riktigt lika många nya barn i år.

På det här sättet skapar man lite mera luft.

Bygglovet för paviljongerna, åtta stycken moduler i två våningar på sammanlagt 1 400 kvadratmeter, beviljades 20 maj och sedan dess har byggarbetare arbetat intensivt hela sommaren för att få allt klart till skolstarten.

När det gäller utemiljön återstår en del att göra men invändigt är det klart.

Sätraängsskolan ska den nya lilla skolan heta och 110 barn börjar på onsdagen i förskoleklass här.

– Det blir sex klasser med 16–19 elever. 16 pedagoger ska arbeta på skolan, berättar Ann-Charlotte Låks, som kommer att ha ansvar både för den nya skolan och för fritidsverksamheten på de båda andra skolorna.

Alla klassrum har ett eget litet kök som barnen kan experimentera i, även om de kommer att äta i skolans matsal, och alla golv har golvvärme.

– Jag tror att många kommer att bli positivt överraskade när de ser hur fint och fräscht det är, säger Hans Stockselius.

Fotnot. Eleverna i tvåan och trean kommer att gå kvar på sina gamla skolor även i år men ska mixas längre fram.

Annons