Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning på bokrean

/
  • Fullt hus. På Akademibokhandeln i Gävle kryllade det av folk på onsdagen när årets stora bokrea drog i gång.
  • Nöjd.  Butikschef Karl Enström på Akademibokhandeln i Gävle kunde nöjt presentera 14 ton böcker när rean drog i gång på onsdagsförmiddagen.
  • Anita Hedberg, 66 år, pensionär, Gävle– Det blev fem böcker och två ljudböcker. De flesta är deckare. Jag har läst samma författare tidigare och ville ha mer.
  • Britt-Marie Kjölsrud, 60+, arbetsmiljöingenjör, Gävle– Jag hade bestämt mig innan så det gick på två röda att hitta de jag ville ha. De låg precis innanför dörrarna. Det blev Lars Keplers ”Paganinikontraktet” och ”Spill” av Sigrid Combüchen.
  • Marie Håkansson, 57 år, egen företagare, Mullsjö– Det blev två stycken, ”Äkta vara” av Mats-Eric Nilsson, och sen en bok till min dotter. Det ska vara en present. Det var en ren slump att jag var in i dag. Jag har inte väntat på rean.
  • Ulla-Britt Jacobsson, 69 år, pensionär, Sätra– Jag hittade två stycken, en av Conn Iggulden ”Bergens väktare”. Den är en del i en serie på flera böcker. Jag hittade mellanboken tidigare så nu var jag tvungen att ha den här. Sen blev det en italiensk ordbok också. Jag brukar köpa en ordbok varje år.
  • Sven-Åke Englund, 71 år, pensionär, Sätra– Ja nu har jag att läsa ett tag. Det blev två stycken. ”På marsch mot evigheten” av Lars-Olof Larsson och ”AK47: vapnet som förändrade världen” av Michael Hodges.Jag hade väntat på rean. Då får man ju boken för åtminstone halva priset.

För några år sedan tog bokförsäljningen på Internet över många av handelns kunder.

Då minskade också intresset för den årliga bokrean.

Men när startskottet för årets rea gick tidigt på onsdagen stod många i kö för att fynda.

Annons

– Vi hade en konstant kö som sträckte sig genom hela butiken i en och en halv timme när vi öppnade i morse, säger Karl Enström, butikschef på Akademibokhandeln i Gävle.

Han berättar att de i år satsat mycket på rean. Bland annat har 30 procent mer böcker köpts in jämfört med tidigare år, för att kunna erbjuda fler titlar under rean. De har även marknadsfört i större utsträckning.

– Vi har bestämt oss för att det ska bli stort igen, säger Karl Enström.

Känner sig inte hotad

Utbudet av böcker på rean har de senaste åren minskat, men i år är de nästan lika många som på storhetstiden när bokmomsen sänktes från 25 till 6 procent, påstår Karl Enström som inte känner sig hotad av Internetförsäljningen.

– Den stör inte rean i bokhandeln. Här kan kunderna känna och klämma på böckerna, säger han.

En av de mest populära titlarna är Mia Bengtssons ”Virka amigurumi” för 49 kronor som normalt kostar 180, uppger Karl Enström. En annan populär bok är ”Spill. En damroman” av Sigrid Combüchen.

Mer läsning

Annons