Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsning på fysisk hälsa hos psykiskt sjuka gav Arja priset

/

Arja Philipsson har fått pris för årets folkhälsoinsats i Gävleborg.

Hon har tagit initiativ till ett samarbete mellan primärvården och psykiatrin som ska förbättra psykiskt sjuka personers kroppsliga hälsa.

Annons

Arja Philipsson arbetar vid Folkhälsoenheten, Division Primärvård. Det var när hon deltog i en konferens där psykiatriska patienter berättade om sitt fysiska hälsotillstånd hon fick idén.

Många människor med psykiska sjukdomar behöver hjälp med sunda levnadsvanor för att inte råka ut för sjukdomar som diabetes och hjärtinfarkt. Vissa grupper äter också mediciner som gör att risken för övervikt ökar.

Arja Philipsson kontaktade psykiatriska kliniken för att undersöka möjligheterna till att använda samma förebyggande hälsoprogram som tillämpas i primärvården för att upptäcka riskfaktorer, till exempel rökning, bristfällig motion eller dåliga matvanor.

Sådana kartläggningar kallas till exempel alla 40-åringar till.

– Det är en enorm förmån som många hörsammar. Men den här gruppen patienter kanske inte orkar, säger Arja Philipsson.

Tanken var att psykosenhetens öppenvård i stället skulle kunna stötta patienterna även när det gäller den fysiska hälsan.

– Vi startade våren 2008 och hittills har det gått bra, säger Arja Philipsson.

Hittills har förmånen enbart gällt patienter i Gävle, men nu ska modellen spridas över hela länet.

Länsfolkhälsorådet Gävleborg står bakom priset för årets folkhälsoinsats 2009. Det delades ut på länsfolkhälsodagen i Hofors i går, men Arja Philipsson kunde inte själv närvara för att ta emot det.

Annons