Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sd använder kyrkovalet som genrep

/
 • vill påverka svenska kyrkan. Margareta Sandstedt från Gävle är en av Sverigedemokraternas toppnamn till nästa söndags kyrkoval. ”Kyrkan måste våga stå för de kristna värderingarna           och värna de gamla familje- och samhällsidealen”, säger hon.

Visst innebär kyrkovalet nu på söndag en viktig plattform och ett genrep för Sverigedemokraterna (Sd) inför nästa års riksdagsval.

Det säger ett av partiets toppnamn, Margareta Sandstedt från Gävle.

– Men Svenska kyrkan och kristendomen är också något vi verkligen brinner för. Det är en betydelsefull del av samhället och vår nationella identitet, säger hon.

Annons

Margareta Sandstedt står som Sverigedemokraternas andranamn på listan till kyrkomötet och som förstanamn på listan till Uppsala stift. Hon kandiderar även till lokala kyrkorådet och samfälligheten.

– Jag har suttit i alla instanser redan den här mandatperioden och hoppas få göra det även nästa, säger hon.

Fast egentligen tycker hon inte att politiker har i kyrkovalet att göra.

– Kyrkan har blivit så otroligt politisk. Det har faktiskt blivit värre sen kyrkan skildes från staten. I dag förs ren inrikespolitik i kyrkan och det vill vi inom Sd bromsa, säger hon.

– Vi ställer upp i alla val som går att ställa upp i. I Gävle ställde vi ju även upp i kårvalet. Det är klart att tidpunkten för kyrkovalet, ett år innan riksdagsvalet, är bra. Det ger oss chansen dels att trimma organisationen, dels att få synas, vilket kan gynna oss. Men som jag sa tycker vi att kyrkovalet i sig är viktigt.

– Kyrkan måste våga stå för de kristna värderingarna och värna de gamla familje- och samhällsidealen. När samhället blir för världsligt, måste kyrkan stå fast och protestera. Kyrkan måste också stärka sin profil och klargöra vad kristendomen står för. I dag ägnar sig kyrkan för mycket åt religionsdialog.

– Det finns ett stort andligt intresse i samhället, det visar bland annat new age-rörelsen. Men när man har det mångkulturella tätt inpå, så törs man inte vara frimodig och berätta om den kristna tanken. Man är rädd att trampa andra religioner på tårna.

– I skolorna kan det bli svårt att komma in. Vi måste rätta oss efter Skolverket. Men det finns många andra sätt att sprida det kristna budskapet. Man kan till exempel använda tidningarnas opinionssidor. Sedan måste man våga få på nöten. Allt är kanske inte politiskt korrekt, men för trovärdighetens skull måste man våga stå fast.

– Den kristna tron har alltid försvarat den traditionella familjen som består av far, mor och barn. Det är den familjebildning som Gud välsignar och som vi ser som den riktiga.

– Absolut.

– Det mångkulturella samhället innebär hela tiden kulturkrockar. Det blir en tendens till maktkamp om vilka som till slut ska styra landet. Och vi svenskar backar hela tiden. Halal-slakten och skolavslutningarna i kyrkan är exempel på det. Vi ser också förorter där imamer styr med järnhand. Svenska kyrkan ska vara en motvikt till det mångkulturella samhället.

– Framför allt ska kyrkans personal absolut inte ägna sig åt att gömma flyktingar, som efter välgrundade beslut fått avslag på sina asylansökningar. Gör man det är man rättshaverister.

Mer läsning

Annons