Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD har sitt starkaste fäste i Andersberg

/
 • Förstår inte. ”Jag kan inte förstå hur de kan få så många röster. De pratar ju bara om att utlänningarna ska bort”, säger Lennart Södergren om stödet för Sverigedemokraterna.
 • Stämplas som rasistern. ”Jag tror det handlar om att vi svenskar inte får säga vad vi tycker utan att stämplas som rasister”, säger Birgit Jansson medan Kurt Skärberg lyssnar.
 • Linus Andersson, 19 år, studerande, Uppsala.– Jag undrar om det inte är bristande utbildning. Det är också en reaktion mot invandringen, även om den inte är särskilt rationell. Det är också lätt för folk att ta till sig den enkla retoriken som bygger på oss mot dem.
 • Stellan Wedin, 70 år, pensionär, Gävle.– Jag tror att det är missnöjesyttringar. Sedan har de lyckats profilera sig på sina tre huvudfrågor, invandrarfrågor, äldrefrågor och brottsbekämpning.
 • Xiomara Campos, 23 år, ekonomibiträde, Andersberg.– Jag tror att många som velat men inte har vågat rösta på dem förut gör det nu när de har blivit större och syns mer.
 • Ulla Löfgren, 73 år, pensionär, Stockholm.– Dumhet, eller i alla fall att man inte har tänkt till. Jag tror inte att man fattar vad de står för och vilka politiker de har att sätta in. Det är krävande och mycket att läsa in sig på för en politiker.
 • Robin Andersson, 21 år, arbetssökande, Sätra.– Jag tror att man vill få ordning på Sverige genom att sätta stopp för invandringen. Då kan man starta om och börja bygga upp landet från grunden och sedan börja ta emot invandrare igen.
 • Krister Jönsson, 59 år, vaktmästare, Torsåker:– För att man inte tycker om den invandringspolitiken som förts.
 • Gillbert Fernström, 81 år, pensionär, Hofors:– Man gillar inte det här med invandring.
 • Tiina Kauppi, 48 år, personlig assistent, Hofors:– På grund av att vi har för mycket invandring.
 • Selim Denaj, 24 år, träarbetare, Öster, Gävle:– De har ju synts väldigt mycket i media, kanske är det därför. Jag tycker inte att det verkade som om Socialdemokraterna tog valet på allvar, de ansträngde sig inte förrän på slutet.
 • Malin Westberg, 27 år, studerande, Gävle:– Att invandringen har ökat. Sverige borde vara lika hårda som Finland när det gäller invandringen.
 • Paula Andersson, 25 år, hemmafru, Gävle:– För att de andra partierna lovar så mycket som de sedan inte håller. Sverigedemokraterna lovar att de ska försöka förändra.
 • Antonio Ibrahim, 48 år, arbetslös, Öster:– Det kan bero på att det skrivs så mycket negativt om invandrare.
 • Ritva Rasmusson, 72 år, pensionär, Öster, Gävle:– Jag tror inte att folk är rasistiska, utan mer att de är rädda för det som kommer utifrån.
 • Yngve Olsson, 63 år, plastarbetare, Ockelbo:– Jag tror att de fick en del sympatiröster. De har vunnit på att folk har demonstrerat mot dem och att de inte fått vara med och debattera i en del medier.
 • Pernilla Hålén, 34 år, företagare, Ockelbo:– Det finns en grupp människor som saknar ett alternativ som passar dem. De vill att det ska hända något nytt antar jag.
 • Britt-Marie Skogh, 52 år, tandläkare, Ockelbo:– Det finns ett missnöje med de etablerade partierna. En del äldre känner nog sig otrygga och Sverigedemokraterna har ju verkligen lyft den frågan. Jag tror att många faller för det och den polerade ytan.
 • Malte Mohlén, 69 år, pensionär, Tierp:– Vi är på väg mot en värld som inte är så rolig. De som röster på dem är felinformerade.
 • Sven Lindberg, 76 år, pensionär, Tierp:– Det är konstigt. Jag kan inte förstå hur de kan komma på idén helt enkelt.
 • Kjell Lindholm, 58 år, bussförare, Ytterharnäs, Furuvik:– En del tycker kanske att det varit för mycket invandring, men jag tycker inte det. De har fått gratisreklam genom att andra partier inte tagit deras frågor på allvar.
 • Olle Magnusson, 78 år, pensionär, Tierp:– Många tycker kanske synd om dem för att de inte fått vara med i debatter och föra att de blivit störda vid möten. De har synpunkter på invandring som jag helt tar avstånd emot.
 • Christina Ek, 55 år, kontorist, Tierp:– Ja, säg det. Jag har inga sådana vänner som röster på dem. Det är idioti bara.

I höghusen vid Andersbergs centrum har Sverigedemokraterna sitt starkaste fäste i Gävle.

Här röstade cirka 700 personer i kommun- och riksdagsvalet i söndags. 14 procent valde SD.

– Det bor så många invandrare här, säger de flesta om varför SD fick så pass stort stöd.

Annons

Solen skiner och det är nästan sommarvarmt i luften. En och annan tar igen sig på bänkarna vid entrén till centrumbyggnaden.

Det är dagen efter valet då SD kom in i riksdagen, alla kommuner i Gästrikland och Norduppland och i landstingen i både Gävleborg och Uppsala län.

Fördubblade röstetalet

I Gävle fördubblade SD sitt röstetal.

– Jag kan inte förstå hur de kan få så många röster. De pratar ju bara om att utlänningarna ska bort, men andra förslag har jag inte sett, säger Lennart Södergren, 82.

Andra ger tydligare svar.

– Många svenskar känner sig otrygga när det kommer hit nya invandrare som beter sig annorlunda, som kanske pratar högt och inte kommer in i samhället, säger Mortesa Shahmirza, 46, som själv kom till Sverige för 23 år sedan.

Hatar inte invandrare

– Men de hatar inte invandrare. De är rädda för förändringar, menar han.

Mortesa Shahmirza leder bland annat datakurser på fritidsgården Helges i Andersbergs centrum.

Han är ledsen över att SD fick så stort stöd. Men han tycker ändå att åsikterna måste släppas fram. Annars går de under jorden och då kan det bli farligt, menar han.

Birgit Jansson och Kurt Skärberg har bott länge i stadsdelen. De tycker att invandrarna i området har blivit alldeles för många.

– Jag tror att det handlar om att vi svenskar inte får säga vad vi tycker utan att stämplas som rasister, säger Birgit Jansson om det ökade stödet för SD.

Inte lärt sig svenska

Några pratar om den höga arbetslösheten, att det är för många utländska namn i trappuppgångarna och att flera invandrare inte har lyckats lära sig svenska.

Höghusen i Andersberg är inte bara SD:s starkaste fäste i Gävle, räknat som andel av dem som röstat. Det är också ett av de områden där Socialdemokraterna har sitt starkaste stöd med drygt hälften av rösterna.

En stor del av dem som bor här struntar dock i att rösta. En tredjedel av de röstberättigade avstod, vilket dock är mindre än vid de senaste valen.

Mer läsning

Annons