Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD vill få insyn i kommunstyrelsen

Ge alla kommunfullmäktigepartier insyn i kommunstyrelsen.

Det tycker Sverigedemokraterna i en motion som partiet lämnat in till kommunen.

Annons

Vid det senaste mötet i kommunfullmäktige valde partierna sina representanter till kommunstyrelsen och de politiska nämnderna för de kommande fyra åren. De andra partierna samarbetar i så kallad valteknisk samverkan och SD hade för få väljare för att av egen kraft få platser i kommunstyrelsen och nämnderna. Det gjorde att partiet hamnade utanför och får nöja sig med att sitta med fyra mandat i kommunfullmäktige.

Nu kräver man därför att kommunens arbetsordning görs om så att partier som sitter i kommunfullmäktige och inte får representation i kommunstyrelsen i alla fall ska garanteras insynsplats.

– Det är nödvändigt om man ska kunna driva en politik som är bra för Gävle. Kommunstyrelsen har ansvaret över alla nämnder och man måste vara med på mötena för att få all information, säger Roger Hedlund, gruppledare för SD i kommunfullmäktige.

Han hänvisar till att regeln om insyn finns inom exempelvis landstinget, regionfullmäktige och i andra kommuner. Sverigedemokraterna var i samma situation under den förra mandatperioden och lade då en identisk motion som den man har lagt nu.

– Då blev det avslag med hänvisning till att man höll på med en utredning om att införa majoritetsstyre. Men det blev det inget med, så nu borde arbetsordningen kunna skrivas om, säger Roger Hedlund.

Mer läsning

Annons